10 trucuri pentru un ceai bun

Ceaiul nu e doar leac pentru senzatia de rau, ci mentine starea de bine.

Sa inmoi in apa fierbinte un pliculet cu plante macinate, sa torni zahar in nestire si sa dai licoarea pe gat din doua inghitituri nu inseamna ca ai savurat o cana de ceai.

Este foarte la moda acum sa inlocuiesti, cel putin cand iesi in oras, nocivele sucuri cu ceaiuri, care sunt nu doar naturale, dar si binefacatoare. Si nici ceaiurile curative nu se prepara si nu se beau fara un instructaj temeinic.

De la materia prima in sine pana la vasul in care se prepara ceaiul si apa folosita pentru aceasta, totul conteaza pentru obtinerea unei infuzii care sa pastreze nealterate proprietatile frunzelor din care este facuta.

Iata 10 trucuri pentru un ceai bun:

1. Pastreaza frunzele de ceai la loc uscat si intunecat! Orice strop de umezeala le schimba gustul.

2. Depoziteaza frunzele de ceai intr-un recipient etans, din aluminiu, nu in pungi de plastic sau recipiente din sticla! In aluminiu, nu exista nici o posibilitate sa se „contamineze“ de aroma altor alimente sau condimente.

3. Lasa ceaiul sa se raceasca pana devine acceptabil pentru piele inainte sa torni miere in el! Altfel, aceasta devine toxica si isi pierde proprietatile.
   
4. Incalzeste ceainicul cu apa inainte sa adaugi frunzele!

5. Cand pui apa fierbinte, toarn-o de jur imprejurul frunzelor adunate movilita pe fundul ceainicului, ca sa inmoaie treptat! Astfel, nu „sperii ceaiul“, vorba chinezilor.

6. Nu turna apa de sus in vas, pentru ca va ingloba prea mult aer, iar asta diminueaza aroma ceaiului!

7. Adauga o lingurita cu frunze de ceai la o ceasca de apa.

8. Cu cat frunzele de ceai sunt mai mici, cu atat vor sta la infuzat mai putin timp.

9. Alege un ceainic din portelan ca sa verifici taria ceaiului: taninul va pata interiorul alb al vasului.

10. Evita sa folosesti instrumente de metal la prepararea ceaiului (ibric, lingurita etc.). In bucataria chinezeasca, atingerea alimentelor cu metalul („chi metalic“) este un lucru rau.

Cand spui NU ceaiului?

- Dupa masa: taninul din ceai impiedica absorbtia in organism a fierului din alimente.
- Inainte de masa: ceaiul  contracteaza muschii stomacului si taie pofta de mancare.
- Cand ai ulcer: ceaiul este o bautura usor acida.

Articole recomandate