Alimente vs medicamente

Cand urmezi un tratament, este important sa-ti supraveghezi alimentatia, pentru ca anumite alimente pot diminua eficienta medicamentelor.

A bea alcool si a lua medicamente e cam acelasi lucru ca atunci cand bei si esti la volan: trebuie sa alegi. Si in cazul anumitor alimente lucrurile stau cam la fel. Ele pot neutraliza medicamentele sau chiar pot determina aparitia unor efecte neplacute.

Atentie la citrice!
In capul listei acestor alimente se afla sucul de grepfrut, care necesita o atentie deosebita in urmatoarele cazuri:
•    Daca iei unul din aceste doua tratamente impotriva excesului de colesterol: simvastatina si atorvastatina. Consumat impreuna cu aceste medicamente, sucul de grepfrut multiplica de 15 ori absorbtia lor, predispunand la intinderi musculare.
•    Daca iei vreun imunosupresor, medicament ce reduce reactiile imunitare ale organismului si care este folosit mai ales in cazul grefelor. Consumand in paralel suc de grepfrut, te vei alege cu o boala de rinichi.
•    Grepfrutul si suratele lui, portocala si lamaia, trebuie evitate cand iei aspirina si antiinflamatoare, deoarece pot declansa arsuri la stomac.

Legume cu probleme
Nu doar la citrice trebuie sa fii atenta, ci si la anumite legume. De fapt, toate alimentele bogate in vitamina K trebuie consumate cu moderatie daca iei un tratament anticoagulant, destinat fluidizarii sangelui. Asta, pentru ca scad eficienta medicamentelor si cresc riscul de tromboza. Alimentele in discutie sunt: varza, broccoli, spanacul, patrunjelul si avocado.

Alte precautii
Alcoolul trebuie evitat in cazul antibioticelor si al tuturor medicamentelor care reduc atentia (tranchilizante, analgezice etc.). Cofeina continuta de cafea, ceai si bauturile racoritoarele intra si ea in interactiune cu antibioticele si medicamentele antiasmatice pe baza de teofilina.

Articole recomandate