Cat timp mai este buna branza dupa ce am desfacut pachetul?

Dupa ce am desfacut branza, cat timp o mai putem consuma in conditii bune?

Cei mai multi dintre noi arunca la gunoi branza brie, camembert sau feta dupa 2-3 zile de la desfacerea pachetului. Facem risipa sau e chiar termenul limita?

Pachetele nedesfacute de branza precum brie, camembert sau feta sunt in regula atat timp cat este mentionat pe eticheta, adica in jur de 4-8 saptamani, explica Caroline Gunn, directorul Serviciilor de Siguranta Alimentara. Unii producatori de branzaturi sustin ca branza inca este buna 2-3 saptamani dupa data de expirare daca este depozitata corect si in conditii adecvate.

Dupa ce pachetul de branza este desfacut, conditiile de depozitare sunt esentiale pentru a pastra calitatile branzei. 

Recomandarea este simpla: dupa prima utilizare, reinveleste branza in pachetul original, intrucat acesta este facut sa pastreze produsul in conditii optime pe timpul depozitarii in frigider.

Invelisul ar putea avea gauri pentru ca branza sa “respire”. Daca se formeaza o crusta pe latura unde a fost taiata branza, poti indeparta taind o felie subtire, dar acest lucru are doar motive de gust, nu si de calitate, intrucat branza intarita este doar mai greu de mestecat, nu este stricata.

Potrivit unor recomandari, nu este bine sa invelim branza in folie de plastic intrucat acest lucru face ca branza sa se strice mai repede. Daca o pastram in invelisul original, branza poate fi consumata in primele 10 zile de la desfacere, aceasta fiind perioada optima.

 

Articole recomandate