Recomandarea bucatarului: cum consumam fructele si legumele toamna

Toamna este anotimpul roadelor pamantului, iar fructele si legumele nu lipsesc de la nicio masa in acest sezon. Robert Voicu, Executive Chef la Unilever Food Solutions ne recomanda cele mai delicioase preparate pe baza de zarzavaturi, dar si deserturi cu fructe de te lingi pe degete.

Legumele in bucataria de toamna

Sezonul recoltelor bogate aduce pe mesele romanilor fructe si legume din belsug. Sunt gustoase si in acelasi timp pline de vitamine, asa ca ar trebui sa profitam din plin de toate aceste roade. Oferta este variata in domeniul legumelor, avem de ales intre vinete, ardei gras, ardei capia, gogosari, varza alba, varza rosie, conopida, ghebe, hribi, hrean, sfecla rosie, ridichi albe, porumb, dovlecei, fasole, castraveti, cartofi, rosii si pentru a da savoare mancarurilor, ceapa, usturoi, foi de dafin, busuioc, patrunjel, praz, marar, leustean. “Cel mai bine sunt folosite proaspete, in salate sau pregatite la abur,usor sotate sau inabusite langa preparate de carne si alaturi de diferite sosuri calde”, recomanda specialistul bucatar Robert Voicu.

Cum facem insa pentru a le pastra cat mai mult timp in bucatarie si pentru a profita de gustul delicios al legumelor si fructelor? “Acestea se pot conserva prin congelare, iar in ceea ce priveste legumele proaspete, gogosari, castraveti, se pot conserva prin oparire intr-un amestec de apa, otet, sare, zahar, seminte de mustar, usturoi, seminte de marar. Rosiile se pot mentine in ulei mai mult timp”, ne sfatuieste maestrul bucatar.

Daca vrem sa preparam cina, fie ca este vorba de o masa romantica sau in familie, putem opta pentru un fel de mancare pe baza de carne. “Pentru o garnitura la un preparat din carne, eu recomand cuburile de dovleac si rosii coapte, usturoi si rozmarin sau cartofi copti cu sos de smantana si marar”, spune bucatarul. La fel de bine, maestrul completeaza ca “langa un fel principal din carne merge si o garnitura de gutui, prune, smochine, mere, pere sotate in unt si/sau caramelizate cu adaos de zahar brun, iar in sos putem adauga fructe de padure,  ananas, alune de padure sau nuci”. Preparatul preferat al pasionatilor de arta culinara in acest sezon este insa pieptul de rata cu varza rosie brezee  si sos brun cu arpagic cararmelizat.

Fructele, in rol principal

Asadar, nu trebuie sa punem bariere in imaginatia culinara, pentru ca si fructele se pot intalni pe aceeasi farfurie cu preparatele din carne, stimuland la maximum papilele gustative. Si pentru ca tot a venit vorba de fructe, toamna aduce tot ce ne pofteste inima, de la gutui, smochine, nuci, castane, pana la struguri albi sau rosii, prune, mere si pere. Le putem consuma proaspete, ca pe un izvor de vitamine, sau le putem folosi in pregatirea deserturilor cu fructe. Unul dintre cele mai iubite deserturi de sezon este cheesecake cu sos din fructe de padure.

Legume langa fructe... de mare

Adeseori, vrem sa ne rasfatam si cu preparate speciale, iar pentru amatorii de peste si fructe de mare, garnitura ideala este tot din legume. Se recomanda ca zarzavatul sa fie usor inabusit sau sotat pentru asezonarea unui platou cu stridii, calamari, midii, creveti si alte delicatese.

“In general, fructele de mare intra la categoria meniuri exotice, iar pentru a fi sanatoase pot fi consumate fie separat, fie insotite de antreuri care contin cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau carne slaba, preparata la gratar sau inabusita, in niciun caz prajita. Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii ce stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti”, declara maestrul bucatar Robert Voicu.

Iar pentru a ne surprinde placut invitatii de la masa, mai trebuie doar sa turnam in pahare un vin potrivit pentru o masa bogata in verdeturi. Ce alegem? “Vinuri albe, demiseci, usor fructate”.

Articole recomandate