Ce sa mananci in sarcina ca sa slabesti usor dupa nastere

In timpul sarcinii nu tii regim. Dar o dieta sanatoasa ajuta: pe micutul tau sa se dezvolte sanatos, iar pe tine sa revii la greutatea normala cat mai curand dupa nastere.

Iti propunem cateva reguli care sa te ajute sa-i dai micutului din burtica cel mai bun inceput de drum.

Cat mananci in plus

Nici sa nu te gandesti sa mananci dublu! Puiul tau nu are nevoie de atatea calorii. In primele doua luni de sarcina nu trebuie sa-ti suplimentezi dieta. Abia din luna a treia trebuie sa mananci cu 300 de calorii mai mult decat inainte de a ramane insarcinata.

Adica, spre exemplu, 2-3 felii de paine sau un pahar de lapte in plus in fiecare zi, sau o jumatate de banana ori o jumatate de cana de struguri. Incepand din luna a patra trebuie sa iei in greutate lunar 1,5-2 kg, adica in medie 10-12,5 kg pana la sfarsitul sarcinii. Cantarul nu trebuie sa indice mai mult de 9 kg in plus la sfarsitul celor 9 luni.

Daca greutatea ta inainte de a ramane insarcinata este substantial mai mica sau mai mare decat cea normala, trebuie sa vorbesti cu medicul tau pentru a-ti stabili o dieta specifica. La fel si daca astepti gemeni (trebuie sa iei in greutate intre 16 si 20 kg in timpul sarcinii).

Carbohidratii

Cereale, paine, orez, paste fainoase, cartofi. Par alimente de "umplutura", dar inseamna de fapt carbohidrati necesari si fibre. Trebuie sa mananci 6-11 portii pe zi (3-4 portii la o masa, de 2-3 ori pe zi). Incearca sa mananci mai des paine graham sau de secara. Daca nu-ti place, nu te chinui. Mananca in schimb mai multe fructe.
Calciu, calciu si iar calciu!

Laptele si produsele lactate iti sunt cu atat mai folositoare acum, cand ai nevoie de calciu pentru sistemul osos al copilului. Trebuie sa mananci 3 portii pe zi. Laptele pe care-l cumperi trebuie sa fie obligatoriu pasteurizat. Chiar si asa, este recomandat sa-l fierbi acasa.

Cel pe care-l primesti de la tara trebuie obligatoriu sa-l fierbi 10 minute. Evita laptele batut sau alt produs lactat facut din lapte crud. Specialitatile fine de branza (camembert, Roquefort, feta si altele) trebuie sa astepte pana dupa ce nasti.
Carne e voie, dar…

Ce carne poti manca acum? Nu ai mari restrictii. Pestele e minunat, se recomanda cel putin de doua ori pe saptamana, dar evita pastravul de crescatorie si somonul. Exista o serie de dispute intre specialisti legate de continutul de substante toxice din pestele de crescatorie, ca si din somonul pescuit in anumite ape ale lumii. Carne de pui sau de vita ai voie oricand. Porc, doar cu masura.

Mai putine prajeli!

Prajeste cat mai putin mancarea. Daca totusi iti este pofta de un snitel, de cartofi prajiti sau de un peste preparat in tigaie, foloseste ulei de masline sau de porumb. In nici un caz nu praji in untura, unt, sau in alte grasimi animale. Scurge bine uleiul din mancare inainte de-a o aseza in farfurie.
Fructe si legume

Daca ai noroc sa duci sarcina primavara si vara, profita de bogatia naturii. Bucura-te de verdeturi (contin fier si vitamine), de legume si fructe bogate in fibre. Obisnuieste-te sa pui patrunjel verde in orice mancare (e bogat in vitamina C). Toamna apartine fructelor, dar si dovleacului pe care il poti prepara intr-o multime de feluri delicioase. Trebuie sa mananci cel putin 5 portii de legume sau fructe in fiecare zi (peste 500 g).

Cat mai putine grasimi si dulciuri!

Daca esti obisnuita sa eviti untul, margarina, uleiul, prajiturile si dulceturile, nu vei avea probleme. Dar nu le exclude complet din dieta ta zilnica din timpul sarcinii. Ai mare nevoie de unele dintre ele, cand le consumi cu masura. Daca esti gurmanda, obisnuieste-te sa mananci cu "economie" grasimile si dulciurile.
Cat mai multe lichide

Daca erai obisnuita cu sucurile acidulate, incearca sa le inlocuiesti cu apa, sucuri, ceaiuri de plante. Nu te baloneaza, iti ajuta digestia (mai ales daca ai tendinta sa te constipi) si detoxifiaza organismul. Trebuie sa bei 6-8 pahare de lichide pe zi (2 litri). Incearca sa reduci cafeaua si sa nu consumi bauturi alcoolizate.

Articole recomandate