Gem de caise

Reteta pentru gem de caise, un preparat delicios pentru micul dejun. Caisele sunt şi fructe extrem de sanatoase, prevenind bolile de inima.
Timp de preparare: 
Mediu
Numar de portii: 
5-6 borcane
Complexitate: 
usor
Scor: 5 din 2 voturi
1 utilizator a gatit reteta Am gatit aceasta reteta
Adauga la retete preferate
Ingrediente principale: 
caise, zahar

Ingrediente

3 kg caise
1 kg zahar tos
zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Se pun doua farfuriute in congelator. Le veti folosi pentru a vedea daca gemul a fiert destul.

Caisele bine coapte, sanatoase si cu pulpa consistenta se spala, se scot samburii si, dupa dorinta, se indeparteaza coaja. Ca sa nu se innegreasca, caisele taiate se pot pune in sare de lamaie si apa (10 g/1 litru de apa), in care se pot tine maximum 30 de minute.

Caisele se presara cu zaharul si se lasa 30-40 de minute, dupa care se pun la un foc iute (cu tot cu zaharul), amestecand mereu, deoarece gemul de caise se poate prinde de fundul vasului.

Gem de caise - cum stiti daca gemul este gata

Cand credeti ca s-a legat gemul de caise, opriti focul. Puneti o lingura de gem pe farfuria de la congelator. Lasati-l pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca si-a format o pojghita fina, atunci este gata, daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati gemul de caise de fiecare data si continuati fierberea, daca este cazul.

Depozitarea gemului de caise

Cand sunteti siguri ca gemul de caise este gata, puneti zeama de lamaie, apoi puneti gemul in borcanele sterilizate si inchideti bine capacul. Lasati-le sa se raceasca, apoi depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros. Dupa terminarea retetei puteti incerca sa preparati si o minunata prajitura cu gem de caise.

Gem de piersici

Cornuri cu gem

Retete recomandate