Curcan la cuptor

Vreti sa incercati si altceva de Revelion in afara de traditionala friptura de porc? Iata o varianta!
Timp de preparare: 
Mediu
Numar de portii: 
6
Complexitate: 
usor
Scor: 5 din 4 voturi
2 utilizatori au gatit reteta Am gatit aceasta reteta
Adauga la retete preferate
Ingrediente principale: 
carne de curcan, unt, bacon, praz, patrunjel, arpagic, branza de capra

Ingrediente

1 curcan de 4-5 kg decongelat
30-60g unt topit
Pentru umplutura
30g unt
o lingura de ulei de floarea soarelui
125g felii de bacon afumat, taiat
1 praz mediu curatat si tocat
125g firimituri de paine alba, proaspete
4-5 masuri de verdeata tocata: patrunjel, arpagic si busuioc
sare si piper negru proaspat macinat
85g branza de capra cu piper negru
1 ou
Pentru sos
1 cub de vegeta de pui sau legume
2 masuri de faina de porumb

Mod de preparare

 

1. Incalziti cuptorul la 190 grade C.

 

2. Pentru a face umplutura: Topiti untul intr-o tigaie adanca si adaugati uleiul de floarea soarelui. Cand s-au incins, adaugati baconul si lasati la prajit pana ce devine crocant.

3. Adaugati prazul si sotati la temperatura medie timp de 4-5 minute, pana ce prazul se inmoaie.Indepartati tigaia de pe foc.

4. Intr-un bol, amestecati impreuna firimiturile de paine, verdeata si asezonati.

5. Adaugati amestecul de bacon si praz si inglobati bine. Lasati compozitia la racit apoi adaugati branza de capra si oul.

6. Umpleti curcanul, prin gat, cu amestecul pregatit. Trageti pielea peste umplutura astfel incat sa acopere gatul si, daca este necesar, folositi o scobitoare pentru a fixa.

7. Bagati curcanul la cuport si calculati timpul de coacere. Este nevoie de cate 20 de minute pentru fiecare 500g de carne. Deci un curcan de 5kg cu tot cu umplutura se va coace in 3 ore si 20 de minute.

8. Ungeti pielea curcanului cu unt topit. Puneti 1 L de apa in tava, pe langa curcan. Acoperiti curcanul cu folie si bagati-l in cuptor pe treapta cea mai de jos.

9. Tineti curcanul acoperit pana cu 45 de minute inainte de sfarsit, apoi indepartati folia, ungeti-l si bagati-l din nou in cuptor pana este gata.

10. Cand curcanul este gata, scoateti-l din cuptor si puneti-l pe un platou.

11. Acoperiti-l cu o noua folie si lasati-l deoparte 20-30 de minute. Asa, carnea se va taia mai usor.

12. Pentru a face sosul: Puneti zeama din tava intr-o cana, separati grasimea si pastrati supa. Obtineti 450ml de supa adaugand apa daca este nevoie. Puneti supa intr-o tigaie si lasati la fiert.

13. Intre timp, amestecati faina de porumb cu 3 linguri de apa calda.

14. Gradual, adaugati faina cu apa in tigaia in care fierbe supa, amestecand bine. Adaugati faina pana obtineti densitatea dorita. Asezonati dupa gust. Pastrati sosul cald pana la servire. 

 

Retete recomandate