Austria, imperiul varietatilor culinare

Bucataria austriaca este cel mai adesea confundata cu cea vieneza. Desi cele mai multe traditii culinare sunt inglobate in capitala Austriei, si celelalte regiuni ale tarii ofera delicii specifice pentru curiosii degustatori.

Cu origini in Imperiul Habsburgic si Austro-Ungar, bucataria austriaca, una dintre cele mai variate din Europa, a fost influentata de-a lungul timpului de mai multe traditii ale popoarelor care au traversat teritoriul tarii. Retete din Ungaria, Italia, Cehoslovacia, combinate cu gastronomia locala din regiuni precum Burgunland, Styria, Carinthia, Tyrol sau Salzbrurg au dat o culoare aparte meniurilor austriece.

Obiceiul spune ca atunci cand mananci alaturi de mai multi oameni, este politicos sa urezi “Pofta buna” fie prin “Guten Appetit!”, fie prin “Mahlzeit”, care inseamna de fapt ora mesei si este utilizat si ca forma de salut in preajma pranzului. Mai mult decat atat, o masa austriaca presupune trei feluri, care nu sunt servite in graba, oamenii preferand sa deguste atent preparatele si sa mai stea de vorba la un pahar de vin dupa ce au terminat de mancat.

Bucataria austriaca este cunoscuta pentru inclinatia pe care o are fata de deserturi si produse de patiserie, dar si fata de mancarurile dulci. De pilda, desi croissantul este considerat un simbol al micului dejun frantuzesc, acesta provine de fapt din Austria, unde este cunoscut sub denumirea de kipferl.

Mancaruri traditionale

Primul lucru care ar trebui sa iti vina in minte cand te gandesti la meniul austriac este snitelul vienez. Wiener Schnitzel nu a fost inventat in Viena, dar a devenit un simbol culinar raspandit in lumea intreaga. Austriecii folosesc de obicei carne de vitel pentru snitele, dar aceasta poate fi inlocuita de carne de pui, curcan sau porc.

Tafelspitz este un alt fel de mancare specific austriecilor. Carnea de vita fiarta este de obicei servita cu sos de hrean si mere.

Käsespätzle este varianta austriecilor pentru macaroanele cu branza ale italienilor, doar ca prefera sa adauge ceapa pentru a-i da un alt gust. Si gulasul unguresc (Gulash) a fost preluat de cei mai multi localnici.

In materie de supe, cea mai cunoscuta este Wiener Suppentopf, care consta in taitei cu bulion, carne de vita si carnati vienezi taiati feliute.

Cand vine vorba de desert, nici nu stii ce sa incerci mai intai dintr-o cofetarie austriaca. Mai mult ca sigur, o sa-ti faca prima data cu ochiul Sacher Torte, cel mai cunoscut tort din intreaga lume, preparat prima data in 1832. Desigur, nu vei putea sa refuzi nici Linzer Torte, pregatit dupa o reteta veche de mai bine de 350 de ani.

Wiener Apfelstrudel este delicatesa in materie de patiserie, in timp ce specialitatile Vanillekipferl fac de fiecare data un Craciun memorabil pentru familia austriaca. Mai mult decat atat, pralinele cu martipan din orasul natal al lui Mozart va vor cuceri pe loc.

Bauturi specifice

Cafeaua a devenit o adevarata arta in Austria o data cu invazia turcilor, astazi bucurandu-se de numeroase varietati pentru toate gusturile. In plus, ati auzit, daca nu chiar ati si baut cel putin o data cappuccino vienez, o specialitate cu multa crema si ciocolata vieneza.

Vinul servit la masa provine, in general, din culturile de vita de vie din estul Austriei. Cidrul este de asemenea preferat de localnici, dar bautura nationala a Austriei este Almdudler, o bautura carbogazoasa dulce, preparata din suc de mere si ierburi aromate.

Articole recomandate