Bucataria englezeasca, mai mult decat fish and chips

Din vremurile cele mai vechi, mancarea englezeasca a fost influentata de invadatorii straini. Vikingii, romanii si chiar francezii au adus pe masa englezeasca o multime de ingrediente.

Invazia strainilor a adus in Marea Britanie sofranul, nucsoara, scortisoara, piperul, ghimbirul si zaharul. Bucataria englezeasca medievala abunda in ingrediente exotice. Timp de secole, aristocratia englezeasca a mancat numai mancaruri frantuzesti pentru a se deosebi de tarani.

Din India a venit obsesia pentru curry, sosuri picante si condimentele care sunt nelipsite, astazi, in bucataria englezeasca.

Unul dintre miturile care circula despre bucataria englezeasca este ca mancarea este proasta, mit intarit de una dintre cele mai cunoscute remarci facute de fostul presedinte francez Jacques Chirac: "Nu poti avea incredere in oamenii a caror bucatarie este atat de proasta", a spus el. Cu toate acestea, turistii gurmanzi nu pleaca nemultumiti din Marea Britanie.

MANCARURI TRADITIONALE

Bucataria englezeasca este celebra pentru ceaiul de dupa-amiaza, micul dejun consistent, fish&chips si pub-uri. Ceaiul este servit adesea alaturi de biscuiti, sandvisuri sau prajiturele.

Cartofii, painea si branza sunt ingredientele principale pentru o masa in Marea Britanie, iar cele trei feluri de mancare traditionale sunt vita la gratar si budinca Yorkshire, fish&chips (peste cu cartofi prajiti) si puiul tikka masala. In afara de cartofi, englezii gasesc si in mazare o garnitura preferata pentru carnea de pui sau vita servita la cina.

Budinca englezeasca este renumita, perfecta pentru zilele racoroase. Pentru prepararea acesteia sunt necesare faina, lapte, ulei vegetal, oua si piper negru. Aceasta nu este intotdeauna dulce.

Placintele sunt o alta specialitate englezeasca, atat dulci si savuroase. In aceeasi categorie intra pateurile cu carne, care nu sunt complete fara ceapa murata sau sos chutney.

BAUTURI SPECIFICE

Englezii sunt mari consumatori de ceai, mai ales la ora dupa-amiezii, acesta fiind cat mai aromat, cu fructe sau ierburi. Se serveste dupa preferinte cu lapte, cu lamaie, cu sau fara zahar.

Berea englezeasca a fost cunoscuta pana mai de curand drept bitter si este consumata de cei care prefera o bautura fabricata in Anglia, cu un gust amarui. Mult mai raspandita este insa berea de ghimbir.

Cidrul si Pimms sunt bauturi alcoolice amestecate cu fructe, dar o bautura originala servita de englezi este una preparata din tulpini de papadie si brusture, care a devenit un produs de larg consum si se poate gasi pe rafturile supermarketurilor din intreaga tara. Gustul insa a suferit mici modificari prin prelucrare, devenind mult mai dulce.

Articole recomandate