
Fie că te chinuiește durerea de cap sau o cistită, fie că ai colesterolul mărit ori tensiunea arterială crescută, alimentele îți sunt de mare ajutor fiindcă, pe lângă faptul că te hrănesc, ele te scapă de unele afecțiuni. Iată zece alimente care ar trebui să nu-ți lipsească din casă!
1. Lămâie pentru dureri în gât
Când te doare în gât, este indicat să mănânci lămâie. Este bogată în vitamina C și are efecte antiinflamatoare. Stoarce sucul de la o lămâie în 200 ml de apă fiartă și adaugă o linguriță cu miere. Bea licoarea înainte de culcare.
2. Usturoiul subțiază sângele
Împiedică formarea de cheaguri în artere și previne accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și cancerul. Este de preferat să consumi usturoiul crud. Ca să alungi mirosul neplăcut, mestecă puțin pătrunjel sau mentă.
3. Varza alungă ulcerul gastroduodenal
Se știe că sucul de varză face minuni în caz de gastrită hiperacidă și ulcer gastric. Recent, oamenii de știință i-au confirmat puterile vindecătoare: varza conține vitamina U, un excelent remediu în caz de ulcer. Consumul de suc proaspăt de varză albă tratează leziunile ulceroase în doar 7-10 zile, în vreme ce medicația standard le vindecă în 35-45 de zile. Pui varză în storcătorul de fructe, iar sucul obținut îl bei imediat sau în cel mult 24 de ore dacă îl ții la frigider. Bea ⅓ pahar de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Cura durează trei săptămâni.
4. Nucile scad colesterolul
Ultimele analize de sânge arată că ai colesterolul mărit? Potrivit cercetărilor, dacă mănânci 30 g de nucă pe zi (cât iei în pumn), reduci cu 10% nivelul colesterolului rău. Acest lucru este posibil grație conținutului lor bogat în acizi grași polinesaturați, fibre, vitamina E, magneziu.
5. Ceapă contra hipertensiunii
Quercitina, pigmentul conținut de ceapă, are capacitatea de a scădea tensiunea arterială. Tot ce trebuie să faci este să mănânci zilnic o ceapă (de preferat crudă) ori să bei ½ linguriță cu suc de ceapă de două ori pe zi. În 1-2 săptămâni, ar trebui să observi o îmbunătățire semnificativă a valorilor tensiunii arteriale.
6. Sfecla, remediu pentru anemie
Este prin excelență planta sângelui. Sfecla îl curăță, favorizează regenerarea globulelor roșii, conține mult fier și acid folic, care ajută la tratarea anemiei. Dacă e nevoie să-ți crești nivelul hemoglobinei, bea în fiecare zi, timp de 20 de zile, un pahar cu suc de sfeclă și îți vei recăpăta treptat puterile.
Poți consuma și rădăcina ca atare, nu doar sucul, dar ia aminte mulți nutrienții se ascund în coajă! Așadar, gătește sfecla în coajă (la cuptor). Când e gata, curăț-o și mănânc-o simplă ori combinată cu alte legume – bunăoară, rasă într-un bol cu salată.
7. Roșiile calmează durerea de stomac
Dacă ți-a picat ceva greu sau ai mâncat prea mult și ai făcut indigestie, roșiile te salvează de durere și de senzația de stomac prea plin. Curăță o roșie de coajă, înăbuș-o puțin la foc mic, zdrobește-o și amestec-o cu un sfert de pahar cu apă.
8. Afinele tratează cistita
Senzația de durere sau de usturime intensă în momentul urinării, micțiunile frecvente și reduse cantitativ pot trăda o cistită. Un remediu excelent este sucul de afine, care are puternice proprietăți antibacteriene: bea zilnic 100 ml de suc timp de o săptămână.
9. Smochinele combat constipația
Au efect laxativ și diuretic, dar smochinele sunt și tonifiante. Iată o rețetă simplă care te ajută să scapi de constipație: pune șase smochine într-un castron cu apă caldă, lasă-le de seara până dimineața, apoi consumă-le pe stomacul gol. Efectul laxativ apare în câteva ore.
10. Cacao în loc de aspirină
Aspirina este un antiinflamator eficient, care tratează durerile de cap și de articulații. În plus, împiedică depunerea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Se pare că o cană cu apă caldă (nu lapte) în care adaugi pudră de cacao pură este la fel de eficientă precum o aspirină.
Adaugă comentariu