Home » Promo » 10 fructe care te fac mai sanatoasa iarna
Promo

10 fructe care te fac mai sanatoasa iarna

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Thinkstock
Care sunt cele mai sănătoase fructe pe care le poţi consuma în stare proaspătă iarna?
care_sunt_cele_mai_sanatoase_fructe_iarna.jpg

Auzim întruna că trebuie să mâncăm cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi pentru a ne menţine sănătoşi.

Dar care sunt fructele proaspete la care avem acces iarna, când la noi în ţară nu cresc fructe din cauza temperaturilor scăzute?

E important să consumi zilnic fructe, dar nu orice fel de fructe! Cele confiate, spre exemplu, sunt pline de zahăr, cele din compoturi la fel (plus câţiva E-uri şi conservanţi, dacă iei compotul din supermarket), iar fructele de extra sezon sunt cu siguranţă pline de chimicale.

Fructele care aduc cele mai mari beneficii sănătăţii sunt cele proaspete, de sezon.

Aşadar, iarna evită fructele importate care vara şi toamna se găsesc de obicei la noi în ţară – struguri, piersici, caise, pepeni, cireşe, vişine, prune, căpşune. În schimb, caută puţinele fructe locale care rezistă peste iarnă: mere, pere, gutui.

Fructele importate spre care trebuie să te orientezi sunt citricele şi fructele exotice care nu cresc în mod natural în ţara noastră: banane, kiwi, avocado, ananas, rodii, mango şi citrice (grepfrut, portocale, lămâi, pomelo, mandarine etc.). Iată ce beneficii majore pentru sănătate are fiecare dintre aceste fructe:

Mere

Merele te protejează împotriva cancerului, ajută la tratarea constipaţiei, dizenteriei şi diareii, te feresc de boli cardiovasculare, reduc tensiunea arterială şi scad nivelul colesterolului „rău”. Au proprietăţi antibacteriene şi antivirale şi sunt un excelent dezinfectant intestinal, dizolvând bacteriile din intestin. Consumă un măr pe zi cu tot cu coajă şi vei beneficia de toate aceste efecte terapeutice!

Merele româneşti sunt mai gustoase decât cele de import

Pere

Perele pot regla nivelul de glucoză din sânge, deci sunt recomandate inclusiv diabeticilor. Antioxidanţii din pară scad riscul de a face accident vascular cerebral şi cancer pulmonar, protejează capilarele şi luptă împotriva acţiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Sunt o sursă excelentă de vitaminele C şi K, fibre şi cupru. 

Gutui

Substanţele antivirale din coaja gutuilor inhibă dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatita A, B şi C. În plus, gutuile îmbunătăţesc digestia şi ameliorează diareea, hemoragiile uterine şi hemoroizii. Vitamina B17 şi alte substanţe din compoziţia acestui fruct ajută la distrugere celulelor canceroase maligne.

Citrice (portocale, grepfrut, lămâi, pomelo, mandarine etc.)

Conţin multă vitamina C, de aici o mulţime de beneficii: creşterea imunităţii, reducerea numărului de radicali liberi din organism responsabili de apariţia tumorilor canceroase, încetinirea procesului de îmbătrânire, tratarea diabetului, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, parodontozei, astmului, infecţiilor bacteriene, parazitare şi virale. Citratul din citrice ajută la disiparea calculilor renali, iar acidul ascorbic are rol important în fixarea fierului în organism.

Pomelo – Ce beneficii pentru sănătate se ascund în acest fruct citric?

Banane

E bine să consumi bananele cât mai coapte pentru a beneficia la maxim de calităţile lor terapeutice. Conţin mult potasiu, deci sunt un aliat de nădejde în lupta împotriva hipertensiunii, dar şi amidon rezistent, care este de folos în tratarea diareii cornice. În plus, bananele pot „stinge” arsurile la stomac şi te feresc de ulcer gastric, deoarece omoară bacteriile şi protejează mucoasa gastrică de acizi.

Kiwi

Bogat în vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu şi cupru, kiwi protejează inima şi vasele de sânge, reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge şi de apariţie a bolilor cardiovasculare şi cancerului. Fibrele din kiwi reduc nivelul colesterolului „rău”, elimină toxinele din colon şi previn apariţia cancerului de colon.

Avocado

Conţine grăsimi bune care îţi protejează inima, beta-caroten care previne cancerul din sfera genitală, antioxidanţi care tratează bolile de piele, şi potasiu care combate retenţia de lichide, reglează presiunea sanguină, previne bolile cardiovasculare şi stimulează mecanismele naturale de eliminare a toxinelor. Avocado conţine, de asemenea, cantităţi importante de fibre, acid folic, cupru, vitaminele K, B6 şi C.  

10 motive pentru care trebuie să consumi avocado

Ananas

Manganul din acest fruct exotic e folosit de organism pentru a produce colagenul de care este nevoie pentru formarea oaselor, pielii şi cartilajelor. Bromelaina din ananas are proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice care îl recomandă în tratarea eficientă a artrozei. În plus, ananasul „anihilează” paraziţii ascunşi în organism. Consumă 250-500 g de ananas proaspăt zilnic, sau măcar de trei ori pe săptămâna.

Rodii

Graţie antioxidanţilor pe care îi conţine din belşug, rodia consumată zilnic poate încetini procesul de îmbătrânire a ADN-ului. De asemenea, conţine cantităţi importante de vitamina C, esenţială pentru menţinerea sistemului imunitar, polifenoli care apără organismul de alergii, şi substanţe care previn cancerul de sân şi de plămâni. În plus, consumul de rodie previne depunerile de pe artere, deci te ţine la adăpost de bolile de inimă.

Mango

Are un conţinut ridicat de vitamina A care previne îmbătrânirea prematură a pielii, enzime care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi fibre şi antioxidanţi cu proprietăţi antitumorale (mango este excelent în prevenirea cancerului de colon). Conţine vitamina C şi acid galic (bune pentru imunitate), plus potasiu, care combate retenţia apei în organis,, reduce tensiunea arterială şi reglează bătăile inimii, iar pulpa fructului de mango are proprietăţi antiinflamatoare, fiind un excelent remediu împotriva durerilor de cap, oase şi articulaţii.

Cum alegi fructele exotice?

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.