
Castraveţi (96% apă/ 52 grame)
Pe lângă faptul că te scapă de senzatia de sete, castraveţii au şi rol detoxifiant, curăţând organismul de toxine.
Conţin puţine calorii, dar o mulţime de vitamine, minerale şi antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi pentru a împiedica îmbătrânirea prematură a organismului.
Nu uita să speli bine cu apă călduţă castraveţii înainte de a-i consuma, pentru a elimina eventualele substanţe chimice cu care au fost trataţi. De asemenea, mănâncă-i cu tot cu coajă, deoarece acolo se găsesc cele mai multe vitamine şi minerale!
Fructe dulci de vară cu conţinut minim de zahăr
Ţelina (95% apă/ 40 grame)
Recunoscută pentru capacitatea sa de a scădea tensiunea arterială, ţelina este o legumă plină de apă, vitamine (A, B1, B2, B6, C), minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier) şi aminoacizi esenţiali.
Are proprietăţi antioxidante şi anti-inflamatoare, este un excelent diuretic şi ajută la eliminarea pietrelor vezicii urinare şi biliare, iar acizii fenolici pe care îi conţine blochează creşterea celulelor tumorale.
Conform ultimelor studii, se pare că ţelina conţine cel puţin opt compuşi care luptă împotriva cancerului! În plus, este una dintre puţinele legume care nu îşi pierde beneficiile atunci când este gătită.
Roşii (94% apă/ 123 grame)
Sunt excelente în zilele călduroase, nu doar pentru că te apără de desidratare, ci şi pentru că au un conţinut ridicat de beta-caroten (pigment roşu-portocaliu care protejează pielea de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete) şi licopen, un puternic antioxidant care previne cancerul de piele şi încetineşte procesul de îmbătrânire cutanată. Acelaşi licopen este asociat cu un risc redus de cancer ovarian, oral, esofagian, cancer de stomac, de colon şi de prostată.
Varza (93% apă/ 35 grame)
Fie roşie, fie albă, varza conţine cantităţi importante de vitamina C şi fitochimicale cu efecte antioxidante şi anticancer. Sulful pe care îl conţine din belşug apără organismul de infecţii şi contribuie la tratarea ulcerelor stomacale, iar glutamina este un antiinflamator puternic care ajută la reducerea alergiilor, iritaţiilor şi durerilor articulare. De asemenea, datorită conţinutului mare de apă, sulf şi vitamina C, varza este un excelent detoxifiant.
Ce fel de apă este indicată pentru hidratare
Pepene roşu (92% apă/ 160 grame)
La fel ca şi roşiile, pepenele roşu conţine multă apă şi licopen, o combinaţie care aduce numai beneficii organismului, ţinându-l la adăpost de deshidratare, cancer, îmbătrânire prematură şi boli cardiovasculare. Apa din pepenele roşu ajută digestia şi eliminarea toxinelor, vitamina C şi vitamina A sunt importante pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a sistemului imunitar, iar colina are proprietăţi anti-inflamatoare, stimulând totodată capacitatea de învăţare şi memoria.
Căpşune (92% apă/ 149 grame)
Dulci şi zemoase, căpşunele se numără printre cele mai bogate surse de antioxidanţi şi substanţe nutritive anti-inflamatoare, combinaţie care face din ele un aliat esenţial în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, reducerea riscului de diabet tip 2 şi prevenirea unor tipuri de cancer, precum cancerul mamar, esofagian, cervical şi de colon. Sunt de asemenea fructe care îmbunătăţesc funcţia cognitivă şi motorie, având efecte anti-îmbătrânire atât pentru piele, cât şi pentru organele interne.
Conopida (92% apă/ 50 grame)
Pe lângă faptul că îţi astâmpără setea, conopida – graţie concentraţiei mare de nutrienţi, antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale – vine cu o mulţime de alte beneficii pentru sănătate: inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a inflamatiilor în organism, elimină toxinele, protejează sistemul digestiv, tratează afecţiunile prostatei si scade riscul de boli de inimă şi accidente vasculare. Cel mai sănătos este să consumi conopida crudă.
Fructe şi legume pentru un ten frumos
Vinete (92% apă/41 grame)
Vinetele hrănesc corpul cu apă, vitamine şi minerale, dar şi cu o mulţime de fitonutrienţi importanţi cu efect antioxidant, printre care: acid clorogenic – neutralizează radicalii libeli, reduce nivelul colesterolului rău în sânge şi este antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutaţii şi să devină cancerigene); nasunin – împiedică creşterea cantităţii de sânge în organism atunci când o tumoră canceroasă încearcă să se dezvolte; şi antocianine care protejează organismul împotriva cancerului, inflamaţiilor şi îmbătrânirii premature.
Broccoli (91% apă/ 44 grame)
Pe lângă faptul că te hidratează, ajutând toate organele să funcţioneze la parametrii normali, broccoli are importante beneficii anticancerigene, graţie conţinutului ridicat de glucorafanin şi idol-3-carbinol, substanţe puternic antioxidante care împiedică dezvoltarea cancerului gastric, de col uterin, prostată şi sân. De asemenea, broccoli conţine cantităţi însemnate de vitamina C, calciu şi vitamina K, elemente esenţiale pentru sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei.
Pepene galben (90% apă/ 160 grame)
Deşi este dulce, pepenele galben conţine doar 34 calorii/ 100 grame, dar o concentraţie mare de vitamine, minerale şi fibre. Ca să enumerăm doar câţiva dintre nutrienţii acestui fruct şi beneficiile lor pentru sănătate: acidul folic previne anemia, carotenoizii protejează organismul de boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, vitamina C menţine pielea sănătoasă şi creşte imunitatea organismului, potasiul este esenţial pentru sănătatea muşchilor şi controlul tensiunii arteriale, iar flavonoizii reduc riscul de cancer de colon, de prostată, mamar, pulmonar şi pancreatic.
Consumul de legume ne face mai optimisti
Adaugă comentariu