Un strop de neatenție ori puțin ghinion și în loc să obții o încântare pentru ochi și papilele gustative, te trezești cu un dezastru fumegând. Dar nu este totul pierdut dacă știi ce să faci!
Lucrurile nu ne reușesc întotdeauna așa cum le planificăm, iar gătitul nu face excepții. Din fericire, cu câteva trucuri poți salva mâncarea care s-a lipit, este prea sărată etc.
Ai uitat friptura prea mult la cuptor și s-a uscat sau chiar ars? Îndepărtează pielea (dacă este pui) sau zona înnegrită și servește friptura cu un sos condimentat și nimeni nu-și va da seama.
Ți s-a lipit orezul? Ia ușor de deasupra partea care se poate desprinde și mut-o într-un alt vas. Poți să reduci mirosul de ars, dacă așezi deasupra orezului o felie de pâine pe care o lași acolo 5-10 minute. Dacă bobul încă nu s-a pătruns, atunci va trebui să adaugi apă și să lași mai departe la fiert până se gătește complet. Ține minte să speli bine orezul înainte de a-l pune la fiert și să nu amesteci cu lingura, pentru că prin sfărâmarea boabelor orezul riscă și mai mult să se lipească.
Încearcă: Curry de legume cu garnitură de orez
Un cozonac și un chec mult prea rumenite pot fi salvate răzuind partea afectată cu un cuțit. Dacă apoi vor arăta prea urât, presară deasupra zahăr pudră vanilinat (maschează și mirosul) ori un strat de glazură. Biscuiții îi poți curăța cu o răzătoare. La prăjituri, cel mai bine este să adaugi puțină frișcă plus 2-3 felii de fructe și toată lumea va fi încântată și va crede că așa trebuia să arate.
Ți s-a tăiat maioneza? Nu o arunca! Amestecă energic cu o linguriță de apă rece. Mai poți să amesteci un gălbenuș fiert tare cu unul crud sau o linguriță de muștar, să freci bine și să adaugi treptat compoziția preparată anterior plus ulei în fir subțire la nevoie.
Ai afumat laptele? Mută-l imediat într-un altă oală curată și acoper-o cu un ștergar de bumbac umed. Acesta va absorbi mirosul de ars. Trucul funcționează și pentru friptura arsă, cu condiția să îndepărtezi bucățile afectate.
Dacă o cremă sau un sos sunt prea dulci, adaugă puțin oțet sau zeamă de lămâie și gustul se va echilibra imediat.
Dacă ai obținut un preparat excesiv de picant, îl poți salva dacă adaugi un pic de smântână, lapte sau supă de legume.
Dacă ciorba este prea deasă, adaugă puțină apă fiartă cu sare și sos de roșii. Dacă este prea grasă, iei uleiul sau untura cu lingura de pe deasupra când s-a răcit.
Dacă brânza sau cașcavalul sunt prea uscate, dă-le pe răzătoare și le poți pune pe saleuri, ochiuri.
Citește și: Totul despre brânză. Câte sortimente există și cum le poți recunoaște
Dacă ai pus la cuptor un preparat care s-a rumenit deasupra, dar nu este pătruns în profunzime, acoperă tava cu folie de aluminiu și problema se va rezolva.
Ce faci dacă ai adăugat prea multă sare?
O supă sau ciorbă prea sărată se drege cu puțină apă, lapte sau smântână. Mai ajută să adaugi un cartof crud (curățat, spălat) sau un sfert de măr, pe care le scoți din supă înainte să o servești. La tocane și sosuri poți să adaugi un pic de zahăr sau o ceapă călită.
S-au ofilit verdețurile?
Dacă verdețurile ori rădăcinoasele s-au ofilit, pune-le într-un vas cu apă rece, eventual cu puțin zahăr, ține-le la frigider un timp și își vor reveni. Ține salata în pungi de plastic desfăcute la gură și se va menține bine și o săptămână. Pătrunjelul, leușteanul și mărarul rezistă mai bine în vase cu apă ținute la rece.
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu