Revista Practic în bucătărie

20 de mituri despre citrice

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Miturile fac parte din înţelepciunea populară, însă uneori ele capătă caracter de zvon. Nu ştii dacă sunt 100% adevărate, parţial sau chiar mistificate ori greşit înţelese şi eronat transmise.
529157639.jpg

Şi cum vremea rece este asociată cu citricele ne-am gândit să verificăm cât este adevăr şi cât nu în ceea ce le priveşte! De multe ori, auzi „se pune că“, însă acum poţi afla cum stau lucruri în realitate! 

 

1.Citricele conţin cea mai mare cantitate de vitamina C. 

Fals. Cele mai bogate în vitamina C este cătina, urmează măceşele cu peste 2000 de unităţi la suta de grame! Citricele au între 50 şi 30 de unităţi la suta de grame, mult mai dotate cu vitamina C fiind varza de Bruxelles, brocolii şi chiar căpşunile, acestea vând o cantitate dublă de vitamină C faţă de citrice. 

2.Cu cât sunt mai acre, citricele au mai multă vitamina C. 

Fals. Gustul acru este dat de acidul citric care nu are nimic cu comun cu vitamina C. 

3.Citricele stimulează imunitatea. 

Adevărat. Vitamina C este cea care stimulează imunitatea!

4.Coaja de la lămâi şi portocale este excelentă în prăjituri. 

Fals. Deşi coaja portocalelor şi lămâilor dau savoare dulciurilor, conservanţii folosiţi pentru păstrarea fructelor proaspete mult timp, respectiv E230, E231, E233 sunt consideraţi toxici, de aceea este recomandat să nu se consume coaja fructelor importate care necesită conservare!

5.Sucul de lămâie îmbunătăţeşte digestia. 

Adevărat. Acidul citric favorizează digestia şi stimulează formarea de acid gastric şi pepsina, o enzimă ce favorizează absorbţie de proteine.

6.Citricele sunt bune în tratamentul gripei şi răcelilor.

 Adevărat. Lămâia conţine atât Vitamina C care stimulează sistemul imunitar, dar şi citrolul, adică ulei de lămâie, care acţionează împotriva unui număr mare de bacterii!

7.Sucul de lămâie poate provoca probleme stomacale. 

Fals. Acidul citric stimulează fuxul de acid gastric în stomac şi totodată activează muşchii stomacului. Chiar este recomandat pentru o bună digestie consumarea a două linguri cu zeamă de lămâie la fiecare masă!

8.Lămâile coapte au coaja groasă, de un galben puternic.

 Fals. Fructele coapte se recunosc după culoarea galbenă strălucitoare a cojii, precum şi după faptul că aceasta cedează puţin la apăsare. Atenţie! Petele verzi indică o coacere incompletă, însă aceste fructe se pot păstra în locuri însorite câteva zile.

9.Citricele se pot consuma în orice moment al zilei.

 Fals. Citrolul stimulează activitatea cerebrală şi dinamizează organismul, de aceea nu se recomandă să fie consumate seara.

10.Zeama de citrice anihilează mirosul neplăcut de ceapă, usturoi sau peşte de pe mâini. 

Adevărat. Mirosurile neplăcut rămase pe mâini după gătit dispar imediat dacă mâinile se ung zeamă de citrice, cea mai eficientă este cea de lămâie, însă sunt foarte bune şi sucurile de portocale sau mandarine!

11.Lămâia dă savoare mâncărurilor. 

Adevărat. Însă, ai grijă! La prepararea mâncărurilor cu lămâie evită folosirea vaselor sau instrumentelor din aluminiu, pentru că acidul citric atacă aluminiul, îl dizolvă, într-o cantitate infimă, dar suficientă pentru a schimba culoarea şi a da un gust metalic mâncării! 

12.Citricele dau mai multă zeamă dacă înainte de stoarcere se fierb câteva minute.

Adevărat. În timpul fierberii micile punguţe, adică celulele în care este conţinută zeama vor plesni, iar cantitatea de zeamă obţinută va fi mai mare. Acelaşi lucru se întâmplă dacă fructele sunt rulate pe o suprafaţă dură!

13.Citricele, în special lămâile îşi pierd savoarea şi se usucă dacă sunt păstrate în frigider tăiate. 

Fals. Citricele se pot păstra în frigider câteva zile chiar tăiate fără să-şi piardă prospeţimea sau calităţile, dacă sunt unge cu puţin oţet.

14.Lămâile sunt bune atunci când te doare gâtul. 

Adevărat. Agenţii antibacterieni şi antivirali ai lămâii atacă germenul patogen în mod direct. 

15.Ca să-ţi asiguri necesarul zilnic de vitamina C trebuie să mănânci multe citrice.

Fals. Un singur fruct pe zi e suficient pentru necesarul de vitamina C a unui adult. Consumul trebuie suplimentat pentru fumători!

16.Lămâia ajută la scăderea în greutate. 

Adevărat. Pectinele conţinute de lămâie aduc senzaţia de saţietate, susţin activitatea pancreasului, stimulează digestia prin producerea de lichid biliar, împiedică depunerile de colesterol pe vasele sanguine. 

17.Zeama de citricelor, în special cea de lămâie, dă strălucire părului şi elimină mătreaţa. Adevărat. Substanţele active ale citricelor asigură sănătatea pielii capului, tratând mătreaţa şi dă părului strălucirea mătăsii.

18.Petele de cerneală, sânge şi sucuri de fructe se scot uşor cu zeamă de lămâie.

19.Albuşurile se bat mai bine dacă picuri puţină zeamă de lămâie. 

Adevărat. Dacă albuşuri pui o linguriţă cu zeamă de lămâie, acestea se vor bate mai bine, iar spuma va ieşi mai tare.

20.Zeama de lămâie întăreşte unghiile şi le albeşte.

 Adevărat. Acidul citric intensifică microcirculaţia unghiei, ceea ce duce la întărirea lor şi tot acidul citric ajută şi la dizolvarea petelor de pe unghii!

 

Acră… da’ bună!

•Cafeaua cu lămâie este eficientă în cazul migrenelor.

•Cu tampoane de vată înmuiată în zeamă de lămâie se poate opri hemoragia nazală. 

•Tot zeama de lămâie tratează micile răni provocate accidental.

•Zeama de lămâie opreşte sughiţul.

•Tamponările cu zeamă de lămâie pe faţă reduce pistruii şi reduce porii deschişi.

•Clătirea gurii cu zeamă de lămâie diluată puţin cu apă caldă ajută la vindecarea aftelor!

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE