Home » Blog » 3 beneficii ale cimbrului pentru sănătate
Blog

3 beneficii ale cimbrului pentru sănătate

beneficii cimbru

Apreciat şi folosit în ţările mediteraneene pentru aroma deosebită pe care o dă mâncărurilor, cimbrul este o plantă foarte răspândită şi în România, fiind folosită atât în bucătărie, cât şi pe post de medicament.

3 beneficii ale cimbrului pentru sănătate

Combate infecţiile

Cu proprietăţi antibacteriene, antiseptice şi antifungice, uleiul de cimbru este foarte bun pentru tratarea faringitelor, a bronşitelor sau a sinuzitei. Mai ales în sezonul rece, când afecţiunile respiratorii ne pun la grea încercare sănătatea, o cană cu infuzie de cimbru pe zi, amestecată cu o linguriţă de miere şi puţină zeamă de lămâie, ţine infecţiile la distanţă.

Inhalaţiile cu infuzie de cimbru sau ulei de cimbru turnat în apă clocotită fluidifică secreţiile bronhice şi descongestionează căile respiratorii.

Revitalizează organismul

Cimbrul nu numai că ţine infecţiile la distanţă, ci şi întăreşte sistemul imunitar, acţionând ca un adevărat revitalizant. El te poate scăpa de oboseală, dar şi de anumite probleme intestinale ori de gingivită. Previne balonările şi alungă mirosul neplăcut al gurii. În cazul durerilor reumatice, poţi să adaugi în apa de baie infuzie concentrată de cimbru sau 15-20 de picături de ulei.

Îngrijeşte pielea şi scalpul

Bun pentru a trata iritaţiile pielii, dar şi pentru a scăpa de anumite infecţii fungice precum aşa-numita eczemă „picior de atlet“, tratamentul cu preparate din cimbru, în mod special ulei, poate fi folosit şi pentru eliminarea păduchilor sau a scabiei.

Cimbrul este în aceeaşi măsură şi un aliat al cosmeticii. Folosit extern sub formă de infuzie pentru clătirea părului, reglează secreţia de sebum şi combate mătreaţa. Stimulează circulaţia sangvină la nivelul scalpului, prevenind căderea părului.

Atenție!

  • Tratamentele cu preparate pe bază de cimbru nu sunt recomandate femeilor care alăptează, dar nici persoanelor alergice.
  • Nu aplica niciodată ulei de cimbru pe piele înainte de a-l dilua cu puţin ulei de floarea-soarelui.

 

 

Sursă foto: pexels

Material preluat din revista Femeia de azi (autor: Georgiana Hagiu)

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.