Home » Deserturi & băuturi » 3 deserturi delicioase cu dovleac de incercat toamna
Deserturi & băuturi

3 deserturi delicioase cu dovleac de incercat toamna

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Când îţi doreşti un dulce încărcat de aroma toamnei, încearcă unul dintre aceste deserturi delicioase cu dovleac!
3_deserturi_delicioase_cu_dovleac_de_incercat_toamna.jpg

Dovleacul este pe cât de aromat, pe atât de sănătos. Conţine puţine calorii, dar mulţi antioxidanţi şi vitamine, în special vitamina A.

În doar 100 grame de dovleac se regăseşte mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient essential pentru sănătatea ochilor.

Un alt nutrient deosebit de important pe care dovleacul îl furnizează este beta-carotenul, pigmentul roşu-portocaliu despre care se consideră că joacă un rol important în prevenirea cancerului.

De asemenea, dovleacul contribuie la întărirea sistemului imunitar, graţie conţinutului ridicat de vitamina C – o porţie de dovleac gătit conţine 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Nu toată lumea se dă în vânt după supe, tocăniţe, salate sau paste cu dovleac, dar un desert aromat nimeni nu poate refuza. Iată ce poţi încerca:

Dovleac copt

Este desertul toamnei, cel mai simplu de preparat şi plin de vitamina A. Trebuie doar să speli dovleacul şi să-l tai în felii pe care să le aşezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Acoperă tava cu hârtie de copt umezită şi dă la cuptorul încins timp de 40 de minute. Dacă după acest interval, dovleacul s-a înmuiat şi furculiţa intră în el uşor şi repede, înseamnă că s-a copt.

Dacă nu, umezeşte din nou hârtia şi mai lasă la cuptor încă 15-20 de minute. Presară peste dovleac miere şi scorţişoară şi mai dă la cuptor 10-15 minute. Atât! Desertul este gata!  

Beneficiile dovleacului pentru sănătate

Brioşe cu dovleac

Perfecte alături de o cană de ceai sau lapte cald, brioşele cu dovleac sunt uşor de preparat şi arată irezistibil. Pentru aluat ai nevoie de 225 g piure de dovleac, 170 g miere, 2 ouă, 60 ml lapte, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, ½ linguriţă sare şi condimente: ½ linguriţă scorţişoară, ½ linguriţă ghimbir, ¼ linguriţă nucşoară şi ¼ linguriţă enibahar.

Amestecă-le pe toate cu un tel într-un castron şi umple cu acest aluat formele de brioşe unse cu ulei. Presară peste brioşe fulgi de ovăz şi dă la cuptor (preîncălzit în prealabil la 220 grade Celsius) timp 25-30 de minute. Brioşele cu dovleac merg de minune cu un topping de ciocolată sau unt de arahide.

Brioşe cu dovleac şi brânză ricotta

Plăcintă cu dovleac şi nucă     

Combinaţia de dovleac cu nucă este irezistibilă, de aceea această plăcintă este nelipsită din meniul de toamnă. Frământă un aluat din 500 g făină, 1 ou, 50 ml ulei, 200 ml apă minerală şi 1 linguriţă cu oţet, înveleşte-l în folie şi lasă-l la frigider câteva ore.

Prepară apoi umplutura: într-o tigaie adâncă, pune 1 kg de dovleac ras, 200 g zahăr şi 1 linguriţă de scorţişoară; amestecă încontinuu ca să nu se lipească, iar la final real money slots online adaugă în această compoziţie 200 g miez de nucă prăjită în prealabil la cuptor (câteva minute, nu prea mult, ca să nu se ardă sau să capete un gust amar).

Scoate aluatul din frigider şi întinde două foi. Aşează una într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, toarnă peste ea umplutura cu dovleac şi acoper-o cu cea de-a doua foaie. Înţeapă plăcintă din loc în loc cu o furculiţă şi coace-o la cuptor timp de 35-45 de minute. Presară zahăr pudră pe deasupra şi savureaz-o alături de cei dragi! 

Plăcintă ţărănească cu dovleac 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.