Indiferent de vârstă, fiecare dintre noi trebuie să se asigure că are întotdeuna un sistem imunitar puternic. Organismul nostru are nevoie de aliați pentru a se apăra în fața bacteriilor și a virusurilor!
Pentru a avea o imunitate bună, trebuie să:
- ai o alimentație sănătoasă și echilibrată (evită excesul de grăsimi, prăjeli, zahăr și alcool);
- te odihnești suficient (7-9 ore pe noapte);
- faci mișcare (cel puțin 30 de minute în fiecare zi);
- reduci nivelul stresului (fă plimbări în aer liber, nu îți neglija hobby-urile etc)
Apoi, există anumite sucuri și siropuri care ne pot ajuta imunitatea. Iată 4 dintre ele:
Suc de sfeclă roșie
Este o adevărată minunăţie a naturii, mai puţin cunoscută şi apreciată. Nu doar că protejează organismul împotriva multor afecţiuni ale sezonului
rece, dar tratează bolile gastrointestinale, restabileşte tranzitul intestinal normal şi elimină toxinele din organism.
Ingrediente
- 1 sfeclă roșie
- 3-4 frunze de spanac
Mod de preparare
Curăţă sfecla, tai-o cuburi şi bag-o în storcătorul de fructe, alături de frunzele de spanac. Consumă acest suc în prima parte a zilei. Pentru un gust mai plăcut, poţi adăuga o linguriţă de miere.
Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C
Suc de morcovi
Morcovii sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de betacaroten, un antioxidant care în organism poate fi transformat în vitamina A.
Ingrediente
- 3 morcovi
- 1 măr
Mod de preparare
Trece morcovii şi merele prin storcătorul de fructe şi bea 150-200 ml de suc în fiecare dimineaţă, vreme de două săptămâni.
Sirop de măceșe
Aceste bobiţe acrişoare sunt adevărate „bombe“ de vitamine. Consumate incorect însă, ele îşi pot pierde din proprietăţile terapeutice. Tocmai de aceea, sucul de măceşe trebuie consumat cât mai repede după preparare, iar între timp păstrează-l la frigider, în recipiente închise la culoare.
Ingrediente
- 1 cană de măceșe
- 3 linguri de miere
- 2 căni de apă
- 1 lămâie
Mod de preparare
Spală bine fructele, înlătură codiţele şi fierbe-le un sfert de oră. După ce le scoţi, zdrobeşte-le cu furculiţa şi pune-le din nou la fiert, în aceeaşi apă, încă 10 minute. Strecoară-le, iar sucul amestecă-l cu mierea şi zeama de lămâie. Consumă câte două linguriţe în fiecare zi.
Citește și: Alimente pentru o imunitate de fier
Sirop de coacăze
Stimulează creşterea oaselor, previne anemia, protejează împotriva afecţiunilor respiratorii. Coacăzele pot fi consumate sub formă de suc proaspăt, sirop, pulbere sau decoct de fructe uscate.
Ingrediente
- 1 kg de coacăze
- 500 ml miere de salcâm
Mod de preparare
Aşază un strat de bobiţe într-un borcan mai mare. Toarnă miere deasupra, apoi încă un strat de fructe, până când sunt puse toate. Lasă două luni la macerat, după care consumă două-trei linguri, timp de 10 zile.
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu