Home » Blog » 5 fructe de toamna pentru deserturi delicioase
Blog

5 fructe de toamna pentru deserturi delicioase

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Nu lăsa toamna să treacă fără să profiţi de beneficiile acestor fructe, pe care le poţi transforma uşor în deserturi delicioase!
5_fructe_de_toamna_pentru_deserturi_delicioase.jpg

Iată ce poţi prepara cu cele mai îndrăgite şi sănătoase fructe ale toamnei!

Prune  

Nu sunt doar aromate şi săţioase, dar prunele conţin destul potasiu (cam 113 mg într-o prună de dimensiune medie) pentru a contribui la reducerea riscului de infarct şi a menţine presiunea sangvină sub control.

În plus, prunele de un albastru roşiatic conţin antocianină, antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili pentru îmbătrânirea prematură şi declanşarea multor boli, inclusiv cancer.

Antioxidanţii din prune sunt de asemenea importanţi pentru îmbunătăţirea memoriei. Păstrează-ti, aşadar, mintea alertă şi sănătatea în cea mai bună formă savurând 3-4 prune pe zi, sau prepară un desert savuros.

Găluştele cu prune sunt dulcele must have al toamnei, trebuie să le încerci! Iar pentru micul dejun sau gustările de peste zi, un pandişpan cu prune sau pufoasele brioşe cu prune merg de minune alături de un pahar cu lapte cald.

Remedii naturiste cu gutuie

Gutui

Cui nu-i plac gutuile? Sunt ele mai greu de mestecat, dar odată gătite devin moi şi zemoase. Clătitele cu gutui îţi vor face dimineţile mai frumoase, iar piureul de gutui cu pere este un deliciu pe care îl poţi savura ca atare, alături de fursecuri ori biscuiţi cu ceai sau chiar ca o garnitură elegantă pentru friptură.

În ceea ce priveşte beneficiile consumului de gutui, aceste fructe aromate au un conţinut ridicat de antioxidanţi, precum fenoli şi fitonutrienţi care luptă împotriva temuţilor radicali liberi din organism, prevenind astfel riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

De asemenea, gutuile conţin multe fibre, ceea ce înseamnă că îţi reglează digestia, metabolismul tău va funcţiona optim, iar tu te vei simţi mai plin de energie. Pe lângă îmbunătăţirea digestiei, gutuile te protejează şi de boli gastrointestinale, catechinele şi epicatechinele din aceste fructe anihilând toxinele cauzatoare de cancer care se regăsesc în colon.

Struguri

Când spui struguri roşii, te gândeşti automat la resveratrol, acest polifenol care poate face minuni pentru buna funcţionare a inimii. Alţi polifenoli din struguri ajută la prevenirea cancerului de esofag, plămâni, pancreas, prostată şi colon, precum şi la reducerea riscului de boli cardiovasculare, în timp ce conţinutul ridicat de potasiu protejează împotriva infarctului şi menţine sănătatea oaselor şi a muşchilor. Mai vrei motive pentru a te bucura de struguri, mai ales când e sezonul lor? Cu bobiţele lor dulci şi aromate poţi prepara o tartă cu struguri perfectă pentru orice masă în familie.

Strugurii – soluţia pentru o sănătate de fier

Mere

Extrem de nutritive, merele sunt şi foarte versatile când vine vorba să le găteşti. Poţi să le foloseşti la tot soiul de prăjituri, gemuri si dulceţuri, plăcinte, tarte şi torturi, deserturile clasice de toamnă fiind aromatele mere coapte, ştrudelul cu mere şi deliciosul tort de mere cu zahăr ars. Cu puţine calorii şi un conţinut ridicat de vitamina C (aproximativ 14% din doza zilnică recomandată), merele îţi subţiază talia şi te protejează de răcelile şi gripele de sezon, iar antioxidanţii pe care îi conţin previn inflamaţiile şi oxidarea colesterolului.

Smochine

Smochinele sunt perfecte pentru a prepara rulade pufoase, deserturi fine precum smochine cu miere şi ricotta sau smoothie-uri hrănitoare şi energizante pentru micul dejun. Pe lângă gustul lor catifelat, aceste fructe exotice sunt extrem de benefice pentru sănătate, studii recente arătând că sunt bogate până şi în acizi graşi Omega 3 şi 6.

Potasiul, magneziul şi antioxidanţii din smochine contribuie la menţinerea sănătăţii inimii, luteolinul este un antioxidant mai eficient decât alţii în neutralizarea radicalilor liberi (deci un aliat anti-cancer de nădejde), iar fibrele din smochine conţin pectină, substanţă capabilă să reducă nivelul colesterolului rău.

Nu lăsa toamna să treacă fără să profiţi de beneficiile acestor fructe, pe care le poţi transforma uşor în cele mai delicioase deserturi!

Smoothie cu smochine

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.