
Care sunt principalele alergii la mancare si care sunt simptomele comune ale reactiilor alergice la mancare?
Principalele alimente la care copii si adultii au alergie sunt laptele, ouale, alunele, faina de grau, soia, pestele, crustaceele si nucile. Principalele simptome sunt legate de trei sisteme de organe: pielea, sistemul gastrointestinal si sitemul respirator. Pe piele pot aparea eruptii rosii care te mananca. Simptomele relationate de sistemul gastrointestinal sunt vomitatul si diareea sau durerile abdominale. Nu in ultimul rand, simptomele respiratorii constau in inflamarea gatului, tuse si respiratie ingreunata.
Care este diferenta dintre alergiile la mancare si intoleranta la mancare?
Alergiile la mancare sunt un raspuns anormal al sistemului imunitar, pe cand intoleranta la mancare este ceva specific fiecarui individ. Un exemplu de intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza, in acest caz persoanei in cauza ii lipseste o enzima din tractul gastrointestinal care ajuta la absorbtia lactozei. Astfel ca, atunci cand persoana respectiva bea lapte are gaze in exces sau diaree din cauza ca nu are loc digestia.
Daca o femeie insarcinata are alergii alimentare in familie poate preveni transmiterea acestora copilului?
Desi oamenii de stiinta nu cunosc in totalitate acest domeniu, se pare ca viitorul membru al familiei risca sa “mosteneasca” alergiile alimentare ale rudelor apropiate. Daca se poate preveni acest lucru in timpul sarcinii nu se stie foarte bine, dar se recomanda evitarea alimentelor care provoaca reactii alergice. Dupa nastere sunt doua lucruri care se pot face pentru a preintampina transmiterea alergiilor: alaptarea la san cel putin sase luni si apoi copilul sa nu fie hranit cu mancare solida inca sase luni de zile. In aceste conditii, sansele ca cel mic sa dezvolte alergii alimentare sunt foarte mici.
Cand este o reactie alergica la mancare o urgenta?
Daca simti ca viata iti este pusa in pericol de reactia pe care o ai la un anumit aliment primul lucru care trebuie facut este adminstrarea de epinefrina, apoi antihistamina. Apoi trebuie sa apelezi la medic pentru a-ti continua tratamentul.
Cum se diagnosticheaza o alergie alimentara?
Diagnosticarea este o combinatie intre istoria medicala si testarea pentru proteina IgE, pe care trebuie sa o ai ca sa devii alergic. Interesant este ca daca nu ai proteina IgE, nu esti alergic. Dar, daca ai IgE la, de exemplu, alune, nu este clar ca esti cu siguranta alergic. Poti avea IgE si sa nu fii alergic la acel aliment. De aceea este importanta combinatia cu istoria medicala pentru a pune un diagnostic.
Adaugă comentariu