Home » Blog » 5 moduri în care poți folosi semințe de chia, în bucătărie, dar și în afara sa
Blog

5 moduri în care poți folosi semințe de chia, în bucătărie, dar și în afara sa

seminte de chia
Seminţele de chia fac parte din categoria „super alimentelor”, ceea ce înseamnă că au un conţinut nutriţional mult mai mare comparativ cu altele.

Deşi au devenit cunoscute în lumea occidentală abia în ultimul deceniu, seminţele de chia sunt de fapt unul dintre alimentele cele mai vechi din lume, fiind un nutrient de bază în alimentaţia aztecă şi maiaşă. Aceste seminţe micuţe pot absorbi lichid într-o cantitate de zece ori greutatea lor în stare solidă. Destul de grozav, nu? Şi mai grozave sunt calităţile nutriţionale ale seminţelor de chia:

  • conţin toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care organismul uman are nevoie, dar pe care nu îi produce în mod natural (prin urmare, trebuie să şi-i ia din hrană);
  • nu conţin gluten;
  • o porţie de chia (28 grame) conţine la fel de mult calciu cât un pahar de lapte, mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât o porţie de nuci şi la fel de mulţi antioxidanţi precum coacăzele;
  • 2 linguri de chia conţin doar 140 de calorii

Seminţele de chia se pot consuma ca atare, pot fi adaugate în salate ori iaurturi, pot fi măcinate sau gătite în fel şi chip. Iată câteva sugestii ca să te bucuri de beneficiile lor uimitoare:

Budincă de chia

Este deja nelipsită din cafenele şi magazinele cu mâncare organică, dar poţi s-o prepari foarte uşor acasă. Ai nevoie doar de ½ cană seminţe de chia şi 2 căni de lichid (în general, se foloseşte lapte – de cocos, de migdale etc. – sau suc de fructe).

Lasă seminţele să se îmbibe cu lichid până devin gelatinoase şi amestecul apos capătă textură de budincă. Procesul nu durează mai mult de 15 minute, apoi poţi să dai orice aromă budincii, din moment ce seminţele de chia nu au niciun gust. Astfel, poţi adaugă câte o lingură de cacao sau vanilie, o cană de căpşune, afine sau alte fructe, puţină scorţişoară, nucşoară ori alte condimente.

Dacă vrei o budincă mai crocantă, presară pe deasupra migdale crude, fistic sau nuci, iar dacă budinca de chia nu ţi se pare destul de dulce, adaugă o lingură de miere sau extract de ştevie. Orice ai alege, vei obţine un desert sănătos sau o gustare potrivită pentru orice oră a zilei.

Seminţele de chia, înlocuitor pentru ouă

Dacă nu consumi ouă, seminţele de chia sunt un foarte bun înlocuitor atunci când ai reţete de prăjituri care includ acest aliment (din păcate, chia nu poate substitui ouăle din omletă). Ai nevoie de 1 lingură de seminţe de chia măcinate fin (în râşniţa de cafea, blender, procesor de alimente) şi 3 linguri de apă pentru fiecare ou pe care îl conţine reţeta respectivă.

Pentru îngroşarea supelor, sosurilor şi gemurilor

Tot graţie incredibilei proprietăţi de a se transforma în gel, seminţele de chia sunt un excelent agent de îngroşare pentru diferite preparate, de la supe şi sosuri la gem şi dulceaţă. Ca să nu foloseşti amidon de porumb sau agenţi de îngroşare artificiali, doar adaugă seminţe de chia (măcinate sau nu) în preparatul respectiv până obţii textura dorită.

Seminţe de chia în loc de pâine

Deoarece nu conţin gluten, seminţele de chia sunt perfecte pentru a suplini pâinea în combinaţie cu diferite mâncăruri, de la carne la peste şi legume. Amestecă-le cu nuci măcinate, seminţe de care doreşti, ierburi aromate, şi presară-le peste mâncare. Poţi de asemenea folosi chia în loc de pâinea care se foloseşte de regulă la prepararea chiftelelor – pentru fiecare 500 grame de carne, foloseşte 2-3 linguri de seminţe de chia.

Scrub cu seminţe de chia

Seminţele de chia sunt excelente nu doar pentru mâncare, ci şi ca ingredient pentru măştile de frumuseţe. Deoarece sunt de dimensiune mică, pot fi folosite cu succes ca exfoliator pentru ten. Ai nevoie de doar trei ingrediente: 1 lingură seminţe chia, ¼ cană ulei de cocos şi 1 lingură zeamă de lămâie.

Amestecă-le şi aplică scrubul pe faţa umedă, cu mişcări circulare. Lasă să acţioneze timp de 2-3 minute, apoi îndepărtează amestecul de pe faţă cu un prosop umed şi clăteşte-ţi tenul cu apă rece. Poţi păstra scrubul rămas într-un recipient la frigider, între 3 şi 5 zile.

Tu în ce alte moduri folosești semințele de chia?

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.