Home » Blog » 5 legume de vara perfecte pentru supe sanatoase de sezon
Blog

5 legume de vara perfecte pentru supe sanatoase de sezon

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Vara e sezonul legumelor delicioase şi pline de nutrienţi, din care poţi prepara supe perfecte pentru zilele călduroase!
5_legume_de_vara_perfecte_pentru_supe_sanatoase_de_sezon.jpg

Roşii

Roşiile de grădină sunt un adevărat deliciu! Dulci şi zemoase, îşi păstrează calităţile nutritive fie că sunt consumate proaspete, fie că sunt prelucrate termic.   

 

Roşiile conţin cantităţi importante de vitamina C şi licopen, antioxidanţi care apără organismul de radicalii liberi responsabili pentru apariţia a numeroase boli şi declanşarea procesului de îmbătrânire. 150 de grame de roşii conţin jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, şi doar 25 de calorii!

 

O altă substanţă care face din roşii un aliment esenţial pentru sănătate este niacina (vitamina B3), care contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi menţinerea sănătăţii pielii şi a sistemului digestiv.

 

Aşadar, când vrei să-ţi astâmperi foamea şi setea cu o supă gustoasă şi sănătoasă, apelează la roşii. Mai ales că din ele poţi prepara celebra gazpacho de roşii, supa rece de origine spaniolă care combină savoarea roşiilor crude cu alte legume, pe care le poţi alege după bunul tău plac! Sau poţi încerca o supă groasă de roşii, hrănitoare şi uşor de preparat în 30 de minute, perfectă pentru zilele de post.

Cum să prepari cea mai bună gazpacho, supa rece de legume

Fasole verde

Nu este doar plină de vitamine, proteine şi fibre ce reglează glicemia şi te ajută să îţi menţii greutatea, dar fasolea verde are şi importante proprietăţi anticancerigene. Conţine lignani, o categorie de fitoestrogeni care pot reduce riscul de apariţie al cancerului de sân, precum şi fitaţi, despre care se spune că pot preveni cancerul digestiv. Constipaţia, hipertensiunea şi diabetul sunt alte afecţiuni care pot fi prevenite şi tratate cu delicioasa fasole verde.   

O supă de fasole verde pe cât de gustoasă, pe atât de hrănitoare, poţi găti din 250 grame de fasole, 4 dovlecei, 2 cartofi şi 3 roşii. La beneficiile păstăilor şi a roşiilor, se adaugă nutrienţii din dovlecei, o altă legumă de sezon care, printre altele, tonifică organismul, protejează vederea şi îmbunătăţeşte memoria.

Vinete

Vinetele sunt alimentul ideal pentru zilele călduroase de vară, deoarece conţin 93% apă, deci îţi vor astâmpăra atât foamea, cât şi setea! Dar aceste legume uimitoare fac mai mult decât atât: deoarece conţin acid clorogenic, vinetele sunt anticancerigene şi antimicrobiene; conţin, de asemenea potasiu, deci protejează inima, magneziu care combate stresul şi vitaminele C şi A, esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Salata de vinete este, desigur, mâncarea nelipsită din meniul de vară, dar încearcă şi această supă de vinete. Combinaţia de arome – vinete, roşii, oregano – şi consistenţa cremoasă dată de iaurtul adăugat în supă îţi vor încânta cu siguranţă papilele gustative.

10 alimente sănătoase de adăugat în meniul de vară

Porumb

Nu este legumă, ci o cereală, dar este unul dintre deliciile verii şi poţi face supe delicioase din el. Dacă îţi plac supele-cremă, încearcă supa-cremă de porumb cu smântână – are un gust surprinzător şi este perfectă pentru cinele în familie. La fel de rafinată şi aromată este supa de porumb cu sos chilli, o combinaţie picantă care scoate în evidenţă savoarea dulce a porumbului. Pe lângă gustul său minunat, porumbul se poate lăuda şi cu numeroase beneficii pentru sănătate, începând cu faptul că este un protector al inimii, graţie conţinutului ridicat de vitamina E. Tiamina din porumb este benefică pentru celulele ceierului, memorie şi funcţia cognitivă, iar acidul folic are rol în prevenirea cancerului de colon.

Morcovi

Morcovii fac parte din orice dietă sănătoasă, dar vara, consumul lor este cu atât mai indicat, deoarece conţin betacaroten, un antioxidant puternic care protejează pielea de efectele dăunătoare ale razelor UV şi stimulează producţia de melanină, pigmentul ce dă culoarea arămie pielii. Cu alte cuvinte, mâncând morcovi te vei bronza mai frumos, uniform, iar bronzul se va menţine mai mult timp.  

Acelaşi betacaroten este important pentru protecţia împotriva degenerării maculare şi cataractei, deoarece odată ajuns în organism este sintetizat în vitamina A. Un alt compus important dim morcovi este falcarinolul, un pesticid natural care poate reduce riscul apariţiei cancerului mamar, de colon şi de plămâni.

Spre deosebire de majoritatea legumelor care sunt cel mai sănătoase în starea lor naturală, morcovul aduce mai multe beneficii sănătăţii dacă e consumat fiert. Astfel, devine mai uşor de digerat, iar organismul poate absorbi o mai mare cantitate de betacaroten. Aşa că nu lăsa vara să treacă fără să savurezi delicioasa supă-crema de morcovi şi gustul exotic al supei de morcovi cu ghimbir.

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE