Home » Blog » 5 motive sanatoase sa mananci mai des andive
Blog

5 motive sanatoase sa mananci mai des andive

Sursa
ecuisine.ro
Foto
123RF
Andivele sunt supranumite pe bună dreptate „aurul alb al legumelor”, deoarece aduc sănătăţii beneficii extrem de preţioase!
5_motive_sanatoase_sa_mananci_mai_des_andive.jpg

Originare din Belgia, andivele au un gust uşor amărui şi, la fel ca majoritatea legumelor verzi, sunt sărace în calorii, ceea ce le face ideale pentru curele de slăbire.

Dar pe lângă faptul că furnizează doar în jur de 85 de calorii, în 500 de grame de andive se regăsesc între 20% şi 46% din dozele zilnice recomandate a opt minerale şi patru vitamine, printre care:

– vitamina A (222% din doza zilnică recomandată)

– vitamina C (56% din doza zilnică recomandată)

– vitamina K (1.481% din doza zilnică recomandată).

Mai ai nevoie de alt motiv ca să mănânci cât mai des andive? Iată cinci:

Previn cancerul (ovarian, oral, de sân, plămâni, colon)

Kempferolul este o substanţă care se regăseşte în andive şi alte crucifere, şi despre care s-a descoperit că poate în mod natural să „ucidă” celulele canceroase şi să inhibe angiogeneza – proces implicat în crearea de noi vase de sânge care hrănesc celulele canceroase.

Descoperă alimentele anti-cancer

 

De asemenea, andivele conţin cantităţi însemnate de:  

vitamina A, care contribuie la prevenirea cancerului oral şi de plămâni

– calciu – previne cancerul de sân şi de ovare

vitamina E – protejează organismul de cancer la prostată

fibre – au un rol major în menţinerea sănătăţii colonului, contribuind astfel la prevenirea cancerului de colon.

Protejează inima  

Deoarece sunt sărace în calorii şi grăsimi saturate, andivele sunt extrem de benefice pentru inimă şi ţin la distanţă bolile cardiace. Inulina din andive controlează nivelul colesterolului rău (LDL), potasiul reduce tensiunea arterială, iar combinaţia de fibre şi inulină din andive s-a dovedit a fi eficientă în scăderea nivelului de glucoză şi colesterol LDL în cazul persoanelor obeze şi diabetice.  

Dieta Ornish – cea mai bună dietă pentru inimă, siluetă şi longevitate

 

Conţin antioxidanţi  

Antioxidanţii sunt compuşi extrem de puternici şi de benefici, care luptă cu radicalii liberi responsabili pentru declanşarea procesului de îmbătrânire prematură, precum şi a numeroase boli, inclusiv cancer. Andivele conţin numeroşi antioxidanţi, de la vitamina A şi beta-caroten la flavonoide, alcaloizi, taninuri şi saponine.

Contribuie la scăderea în greutate

În primul rând, andivele conţin puţine calorii, în jur de 17 la suta de grame, dar în acelaşi timp oferă 8% din doza zilnică recomandată de fibre – ceea ce înseamnă că te feresc de la a avea probleme cu diareea sau constipaţia. În al doilea rând, andivele conţin numeroase vitamine din complexul B, precum acid folic, tiamină (vitamina B1), niacină (B3), piridoxină (B6) şi acid pantotenic (B5). De toate aceste vitamine organismul are nevoie pentru a regla metabolismul grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor.  

Menţin ochii sănătoşi

Nu doar vitamina A este excelentă pentru sănătatea ochilor, ci şi beta-carotenul, pigmentul care sintetizează vitamina A în organism. Tocmai de aceea andivele sunt recomandate pentru a preveni şi trata afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară, cataracta sau glaucomul. Prepară un suc din andive, morcovi şi pătrunjel, şi poţi fii sigur că ochii tăi îşi vor menţine sănătatea mult şi bine!

Salată de andive fierte în vin

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.