Home » Blog » Cele mai populare 5 tipuri de ulei. Ce beneficii au și cum se utilizează
Blog

Cele mai populare 5 tipuri de ulei. Ce beneficii au și cum se utilizează

tipuri de ulei, femeie toarna ulei in salata
Uleiul se folosește la gătit sau în salate, dar nu orice tip e potrivit pentru prăjit. Este însă util și pentru altceva? Ei bine, da! Iată care sunt cele mai populare tipuri de ulei și cum le poți folosi.

Tipuri de ulei

Uleiul de măsline, prietenul ficatului

 ulei de masline

Dar și al pielii, al tractului digestiv, al părului. Pe scurt, prietenul tău cel mai bun. Este drenor hepatic, bogat în antioxidanți, are efect laxativ, dizolvă pietrele de la bilă.

Uleiul de măsline este foarte bun în salate, cu condiția să fie extravirgin, obținut prin presare la rece, din pulpă de măsline verzi, nerafinat (acest proces implică procesare chimică), trecut doar prin filtrări succesive. Uleiul extravirgin nu este însă recomandat la gătit. Fiind nerafinat, are un punct de fum jos. Există însă uleiuri de măsline rafinate recomandate la gătit, dar nu pentru prăjeli, ci doar pentru soteuri, mâncăruri preparate la cuptor sau sub presiune.

Uleiul de floarea-soarelui, mai mult prieten decât dușman

 ulei de floarea soarelui

Există un mit conform căruia uleiul de floarea-soarelui ar fi mai puțin sănătos decât cel de măsline. Nu este adevărat! Uleiul de floarea-soarelui este nesănătos dacă este prăjit de mai multe ori (ceea ce, recunoaște, se întâmplă destul de des).

Este bun deopotrivă în salate sau preparate la rece, dar și pentru gătit și chiar prăjit, având un punct de fum mediu.

Uleiul de palmier, mai bun decât morcovul

ulei de palmier

Uleiul de palmier, bogat în vitaminele A și E, acționează împotriva îmbătrânirii și cancerului. Cel preparat tradițional (nerafinat) își păstrează mai bine nutrienții naturali. Dar și cel rafinat este foarte hrănitor și sănătos.

Utilizat concomitent cu uleiul de pește, îmbunătățește nivelul de lipide și de lipoproteine din sânge și scade riscul de afectare cardiovasculară.

Are un punct de fum ridicat, ceea ce îl recomandă la gătit, mai ales la prăjit, rămânând stabil la temperaturi înalte.

Atenție! Chiar dacă uleiul de palmier este atât de popular, producția sa este problematică. Din cauza creșterii cererii, cultivarea palmierului a început să se facă pe scară din ce în ce mai largă. Acest lucru a dus la defrișări masive, ceea ce nu afectează doar flora, ci și fauna. Urangutanii sunt foarte afectați din acest motiv, habitatul lor natural fiind distrus încetul cu încetul în ultimii 20 de ani. De aceea, îți recomandăm să alegi un ulei mai prietenos cu mediul. Nu uita să verifici lista de ingrediente ale produselor pe care le cumperi din supermarket, uleiul de palmier este foarte utilizat!

Uleiul de struguri, aliatul arterelor

ulei de struguri

Asemenea uleiului de măsline, are multiple efecte terapeutice dacă e obținut prin presare la rece. Uleiul de struguri este sănătos dacă e consumat constant. Semințele de struguri din care se extrage uleiul conțin zinc, cupru, seleniu, vitamina E și procianidinele, elemente care contribuie la întărirea imunității organismului.

Punctul de fum al uleiului de struguri este la 50 de grade, foarte jos. De aceea, se recomandă consumul lui în salate, sosuri sau mâncăruri preparate la rece.

Uleiul de porumb, bun pentru slăbit

ulei de porumb

Evident, ca toate uleiurile, este sănătos cel extras prin presarea la rece a germenilor de porumb. Conține vitamine din complexul B, vitaminele C, D, E, fosfatide, microelemente (fier, mangan, cupru, crom, aluminiu). Cantitatea de vitamina E conținută e de circa două ori mai mare decât la uleiul de floarea-soarelui.

Are punctul de fum foarte ridicat, ceea îl recomandă la gătit (prăjit). Este lipsit de gust propriu, drept pentru care nu se remarcă în mâncare (spre deosebire de uleiul de măsline), potentând gustul ingredientelor folosite la gătit.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.