Home » Promo » Afinele, bobițe de sănătate
Promo

Afinele, bobițe de sănătate

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Afinul este folosit de secole pentru efectele sale terapeutice. Fructele, ca şi frunzele, sunt printre preferatele medicinei naturiste, pentru calităţile lor.
afine.jpg

Prin consumul de afine crude, decoct sau infuzie pot fi tratate boli ca: diabet, gută, enterocolită, parazitoze intestinale, infecţii urinare, reumatism, afecţiuni dermatologice, tulburări circulatorii periferice, stomatite, eczeme, ulceraţii cronice sângerânde. 

 

•Ceaiurile de afine ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi la calmarea problemelor tractului digestiv.

 

•Deficitul de flavonoide (compuşi care se găsesc în plante şi funcţionează ca antioxidanţi) în organism face ca ţesuturile lezate să se refacă mai greu. Cu alte cuvinte, cei care mănâncă afine se rănesc mai greu şi se vindecă mai repede. 

 

•Efectele antioxidante ale vitaminelor şi ale celorlalţi compuşi nutritivi din afine protejează împotriva oxidării celulelor care ar putea provoca pierderi de memorie asociate cu vârsta înaintată şi disfuncţii.

 

Deliciu cu afine

 

•Glucochinina este un compus conţinut în majoritatea fructelor bace (zmeură, fragi, căpşuni, smochine, mure, struguri, afine). Această substanţă reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge. Afinele se mai numesc şi insulina verde.

 

•Infuzie din frunze de afine: 2 linguriţe de frunze uscate la 500 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni de infuzie călduţă, fracţionat în 3 reprize, în decursul unei zile (1 litru pe zi). 

 

•Conţinutul ridicat de vitamina A şi C, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos. Vitaminele şi nutrienţii din afine mai sunt eficiente şi împotriva oboselii ochilor sau a „orbirii pe timp de noapte“.

 

Curiozitate. S-a demonstrat ştiinţific faptul că, dacă într-o eprubetă în care se află colibacili se toarnă suc de afine, acesta din urmă va neutraliza bacteriile în 24 de ore. De aceea, consumul regulat de suc de afine – cel puţin un pahar pe zi – elimină factorii de risc ce ar putea conduce la infecţii urinare. 

 

Dulceaţă de afine de pădure

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.