Revista Practic în bucătărie

Ajutor rapid pentru durere – prima parte

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Se întâmplă uneori să fi luată prin surprindere de vreo durere acută sau problemă medicală și să n-ai la îndemână decât câteva plante medicinale.
168819957.jpg

De la durerile de cap și până la cele de dinți sau de stomac, pentru fiecare există o măsură de prim ajutor care să-i pună cap.

 

1.Migrenă

 

Mai mult de trei sferturi din oamnei se plâng regulat de dureri de cap. Provocate de stres, oboseală, vreo boală cronică sau anxietate, migrenele dau la propriu bătăi de cap. 

 

 

Plante care ajută 

Ceapa – taie pe jumătate o ceapă și inhalează mirosul ei. Dăc nu ajută, pune-ți pe frunte câteva rondele cu ceapă și lasă-le să acționeze. La fel poți proceda și cu 2-3 bucăți de cartof.

Varză– zdrobește 2 frunze de varză și pune-le sub formă de cataplasmă pe frunte.

Mărar – toacă o legătură și pune-o la fiert într-o cană cu lapte, apoi bea tot preparatul cât se poate de cald.

Oțet de mere – pune la fiert în 2 căni cu apă vreo 5 linguri cu oțet. fă inhalații cu aburii formați.

 

Stilul care ajută 

Schimbă-ți puțin stilul de viață. Mergi mai mult pe jos, fă și câteva exerciții fizice dacă timpul îți permite. Evită produsele alimentare picante și renunță la fumat.

 

2.Torticolis

 

Este așa-numita „înțepenire” a gâtului care se face vinovată de dureri acute ale spatelui și gâtului. Apare după o mișcare brutală a gâtului sau dimineața, din cazua poziției din timpul somnului. Senzația de disconfort este foarte mare, mai ales că vreme de câteva zile durerea te împiedică să întorci capul sau să te odihnești cum trebuie.

 

Plante care ajută 

Rozmarin și levănțică – toarnă în apa de baie câteva picături de tinctură de rozmarin sau levănțică și relaxează-te în apa cât mai caldă câteva minute. În plus, prepară o compresă cu apă caldă și tinctură de rozmarin, pe care aplic-o pe gât și umeri.

Valeriană – prepară o infuzie din valeriană și bea o cană înainte de culcare.

Arnică – unge-te pe zona dureroasă cu unguent de arnică până la dispariția simptomelor.

 

Exerciții care ajută 

Pentru grăbirea vindecării, fă câteva exerciții simple: lasă-ți capul în față până atingi cu bărbia de piept, după care ridică-l ușor. Apleacă-l apoi în stânga și dreapta încet, iar la final întoarce-l către stânga și dreapta. Repetă mișcările de câteva ori. 

 

 

3.Durere de dinți

 

O durere de dinți este semn că o carie neglijată îşi face de cap. Vizita la stomatolog este iminentă, dar până să ajungi la cabinet, iată câteva tratamente rapide care să atenueze durerea insuportabilă.

 

Plante care ajută

Usturoi – curăță un cățel de usturoi, taie-l pe jumătate și freacă apoi gingia din jurul dintelui dureros.

Valeriană – bea o cană cu ceai pentru calmarea sistemului nervos.

Mentă – prepară infuzie din 2-3 linguri cu mentă și fă gargară cu ea.

Rostopască – zdrobește câteva frunze proaspete sau fă o infuie în care înmoaie un pansament pe care aplică-l pe gingia dintelui bolnav.

 

Masajul care ajută 

Dacă lipești degetul cel mare de la mână de arătător, se formează o mică protuberanță. Masează acest punct vreme de 2 minute pentru calmarea durerilor de dinți.

 

 

 

4.Amigdalită

 

Este o inflamație a amigdalelor produsă de frig, ingerarea de alimente reci sau anumite bacterii. Tocmai de aceea, copiii sunt cei mai „fideli clienți” ai acestor probleme, mai ales dacă mănâncă foarte multă înghețată.

 

Plante care ajută

Cimbru – fă o infuzie din plantă și când se mai răcește folosește-o pentru gargară, de c1ând se mai răcește folosește-o pentru gargară, de câte ori este nevoie.

Gălbenele – toarnă într-o cană cu apă călduță 10 picături de tinctură sau prepară o infuzie și fă apoi gargară.

Salcie – prepară decoct din coajă de slacie și folosește pentru gargară.

Lămâie – stoarce o lămâie și amestecă zeama cu puțină sare. Toarn-o apoi pe o pânză și aplic-o sub formă de compresă pe gât.

 

Sfaturi care ajută 

Profilactic, este bine să eviți contactul cu persoanele infectate, bolnave de gripă. Respectă normele de igienă dacă vrei să nu te infectezi, iar dacă ești fumătoare și suferi de amigdalită, renunță la țigări.

 

 

5.Lumbago 

 

Este o durere acută de spate care te imobilizează și face imposibilă aplecarea. Cauzele apariției sunt multiple, de la efort, frig, umezeală și până la traumatisme ale colanei vertebrale.

 

Plante care ajută

Ardei iute – zdrobește câțiva ardei și aplică-i sub formă de cataplasme pe zona dureroasă. Au proprietăți revulsive.

Sunătoare – fă masaje repetate în zona afectată cu ulei de sunătoare.

Varză – ia câteva frunze de varză, zdrobește-le ușor și pune-le pe spate. Leagă-te cu un brâu și lasă-le peste noapte.

 

Recomandări care ajută

Dacă vrei să previi astfel de neplăceri, nu ridica greutăți decât după ce te lași pe vine, niciodată nu te apleca de la mijloc. Evită să te îngrași și să pui o presiune în plus pe coloană.

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE