Home » Blog » Alimentația, aliatul nostru împotriva osteoporozei
Blog

Alimentația, aliatul nostru împotriva osteoporozei

alimentatie osteoporoza

Se spune că o societate este cu atât mai avansată cu cât obiceiurile de consum sunt mai dezvoltate, iar oamenii au acces la alimente cât mai diverse. Rețetele sunt tot mai variate, iar noi diete mai puțin tradiționale, precum vegetarianismul, raw-veganismul sau lacto-ovo vegetarianismul atrag tot mai mulți oameni.

Hrana este element cultural și are un rol central în raporturile dintre oameni. Câți dintre noi nu ne întâlnim cu prietenii în oraș, la prânz? Câți dintre noi nu se reunesc cu familia la cină sau duminică, la micul dejun?

Pe lângă toate aceste aspecte, modul în care ne hrănim și alimentele pe care le consumăm pot avea un impact major asupra stării noastre de sănătate. Există dezbateri intense despre mâncarea procesată și efectele sale nocive asupra organismului, efecte care pot fi identificate și depășite prin încheierea unei polițe de asigurare medicală privată.

Obiceiurile sănătoase de alimentație pot face diferența între o bătrânețe liniștită sau una cu probleme grave de sănătate. Acesta este și cazul osteoporozei, o afecțiune care se manifestă la nivelul sistemului osos extrem de afectat, oasele devenind atât de fragile încât acțiuni obișnuite de zi cu zi pot provoca fracturi.

Încă de la naștere, oasele noastre sunt în continuă schimbare, masa osoasă nouă înlocuind-o pe cea veche. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 25-30 de ani, atingându-se nivelul maxim de masă osoasă. Începând cu 40-50 de ani, țesutul osos care se pierde este mai greu de înlocuit, iar acest proces poate duce la degradarea oaselor.

Printre factorii de risc ai osteoporozei se regăsesc:

  • genul – femeile sunt mai predispuse la această afecțiune decât bărbații
  • vârsta – îmbătrânirea favorizează apariția acestei afecțiuni
  • rasa – femeile caucaziene și asiatice sunt cele mai predispuse acestei boli
  • constituția fizică – femeile și bărbații de statură mică au un risc mai mare de apariție a acestei boli

În acest context, hrana pe care o consumăm sau instrumente precum o asigurare medicală privată pot fi de mare folos în procesul de prevenție a osteoporozei. Alimentele bogate în calciu și vitamina D reprezintă bariera de protecție pentru oase împotriva acestei afecțiuni grave. Calciul este unul dintre elementele principalele cu ajutorul cărora oasele se formează, iar vitamina D favorizează absorbția calciului de către corp.

Astfel, putem consuma o serie de alimente care sunt esențiale pentru organism și pentru necesarul de nutrienți care să îl ajute să îndepărteze riscul afecțiunilor precum osteoporoza.

  1. Laptele. Cantitatea mare de calciu pe care o conține transformă laptele în principalul aliat împotriva osteoporozei. De asemenea, derivatele laptelui, precum brânza, iaurtul sau cașcavalul sunt la fel de benefice.
  2. Somon. Pentru că am amintit deja un aliment bogat în calciu, vitamina D este următoarea pe listă. Somonul conține o doză mare de vitamina D, care ajută corpul să absoarbă calciul și să îl proceseze. Tonul, ciupercile sau gălbenușul de ou pot juca același rol, de aceea este bine să diversificăm și să consumăm alimente diferite, care conțin vitamina D.
  3. Migdalele. Acestea reprezintă adevărați eroi în procesul de întărire a oaselor, conținând nutrienți esențiali dezvoltării acestora, precum calciu, magneziu sau proteine.
  4. Legumele cu frunze verzi precum broccoli, kale, varza sau frunzele de nap și cele de sfeclă sunt bogate în vitamine și ajută la echilibrul general al corpului, inclusiv la menținerea unui sistem osos puternic.
  5. Fulgii de ovăz. Aceștia reprezintă o alegere excelentă pentru un mic dejun sănătos și conțin o doză semnificativă de mangan, care ajută corpul să absoarbă calciul, contribuie la formarea oaselor, a colagenului sau a țesuturilor de legătură. Oferă, de asemenea, o cantitate însemnată de zinc și magneziu.

Se spune că cel mai bun tratament este prevenția, de aceea, una dintre cele mai eficiente strategii pentru care o persoană poate opta este alegerea unuia dintre numeroasele planuri de asigurări de sănătate pe care companii precum MediHelp Internațional le pun la dispoziție. Accesul la servicii medicale de calitate, un stil de viață armonios și o alimentație echilibrată compun cadrul ideal pentru evitarea afecțiunilor grave de sănătate.

Afecțiuni osoase, precum osteoporoza, pot fi prevenite sau amânate pentru o lungă perioadă cu ajutorul alimentației corecte sau prin optarea pentru unul dintre planurile de asigurări de sănătate care devin tot mai accesibile.

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: unsplash

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.