Regulile pe care ni le impun dietele de slăbit pot fi foarte frustrante. Evident, tot ce ai poftă să mănânci este interzis. Dar nu e obligatoriu să fie astfel.
Să reduci caloriile nu înseamnă neapărat să sacrifici gustul sau calitatea nutritivă a preparatelor. Chiar dacă vrei să slăbești, poți savura mâncărurile tale preferate (nu toate, dar multe dintre ele), cu condiția să înlocuiești unele ingrediente cu altele care au mai puține calorii. Iată câteva variante mai sănătoase de încercat.
Dulce sănătos
Un înlocuitor delicios pentru zahăr în diverse preparate (prăjituri, terci de ovăz) este sosul de mere neîndulcit, făcut în casă, doar cu apă și scorțișoară. Într-un borcan închis ermetic, acesta se păstrează în frigider șapte zile, iar în congelator, în punguțe sau recipiente speciale, rezistă 6-9 luni. Înlocuiește zahărul în proporție de 1:1 (100 g de sos de mere în locul a 100 g de zahăr).
Citește și: Lupta alimentelor: organic versus industrial
Nu uita: la prăjituri, dacă trebuie să folosești lichide în rețetă (lapte, apă), redu cantitatea acestora cu ¼ cană la fiecare cană cu sos de mere folosit, ca să păstrezi consistența. Cu sosul de mere în locul zahărului reduci foarte mult caloriile: 100 g de zahăr au 380 cal, pe când aceeași cantitate de sos de mere neîndulcit are doar 68.
Alte variante mai puțin calorice sunt preparatele din stevia (lichid, pudră, cristale), dar și poliolii: sorbitol, xilitol, eritritol (ultimul are zero calorii).
N-ai nevoie de grăsimi
Uleiul, untul, margarina, untura sunt de evitat sau, în cel mai rău caz, de consumat rar și în cantități mici, fiind foarte bogate în grăsimi periculoase pentru sănătate. De asemenea, sunt foarte calorice: 1 g de grăsime are 9 cal, spre deosebire de proteine și glucide, care au doar 4. Există înlocuitori sănătoși ai grăsimilor, cu mai puține calorii, care scad și colesterolul:
În checuri și prăjituri poți înlocui total sau parțial uleiul ori untul din rețetă cu sos de mere, piure de dovleac, piure de banane. Nu uita, pune doar jumătate din cantitatea cerută de rețetă (dacă e nevoie de o cană de ulei, pune doar o jumătate de cană de sos de mere). Atenție, sosul de mere face coca mai moale și mai densă, deci ține seama de acest aspect când decizi cât de mult unt să înlocuiești în rețete.
Tot în prăjituri (negresă, fursecuri cu ciocolată, tort, prăjituri închise la culoare), în locul a 100 g de unt poți folosi 75 g de prune uscate, date la blender cu 25 ml de apă clocotită, sau avocado, în aceeași cantitate.
Nu căli legumele în unt sau ulei, ci înăbușă-le în apă simplă, supă de legume, sos de soia.
În ciorbe, sosuri, în locul smântânii poți folosi iaurt degresat, iar la prăjituri – chiar lapte simplu, cu puțină grăsime.
Muștarul condimentat e o alternativă excelentă la maioneză. O lingură de maioneză are cel puțin 90 cal, pe când una de muștar conține doar 10.
Citește și: Cum păstrăm condimentele corect, pentru a-și menține prospețimea?
Text: Angelica Cîlțan
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu