Home » Blog » Alimente care alunga astenia de toamna
Blog

Alimente care alunga astenia de toamna

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
În loc să te complaci în astenia de sezon, mobilizează-te pentru a te hrăni cu mâncăruri şi alimente care te fac să te simţi bine emoţional şi să arăţi impecabil!
alimente_care_alunga_astenia_de_toamna.jpg

Dacă pe măsură ce se face toamnă, tot ce-ţi vine ţie să faci e să te ghemuieşti sub pătură şi să zaci în pat până la primăvară, cel mai probabil suferi de astenie de toamnă.

Te simţi extrem de obosit şi demotivat, nu te poţi concentra, n-ai chef de nimic, eşti prost dispus şi tânjesti după carbohidraţi şi dulciuri. De socializat, nici nu se pune problema!

Astenia de toamnă e o formă uşoară de depresie, care „atacă” psihicul în lunile reci şi întunecate de toamnă şi iarnă.

Fructele şi legumele, arme eficiente contra depresiei

Faptul că zilele devin mai scurte şi organismul nostru e mai puţin expus la soare şi lumină naturală produce anumite dezechilibre chimice în organism.

Nivelul de vitamina D scade, la fel şi producţia de serotonină, melatonină şi alte substanţe responsabile cu reglarea stării de spirit. Ce nu se ştie încă este de ce astenia afectează doar unele persoane, sau de ce pe unele mai mult decât pe altele.

În cazuri grave, această afecţiune se tratează prin terapie şi medicaţie, dar nu e cazul atunci când continui să te ridici dimineaţa din pat şi eşti în stare să îţi faci treaba în fiecare zi, chiar dacă mai greu şi cu mai puţin aplomb decât de obicei.

Ce poţi să faci este să incluzi în meniul zilnic anumite alimente care au puterea de a maximiza capacitatea creierului de a combate tristeţea, inducând o stare de bună dispoziţie şi optimism.

Somon

De ce? Conţine Omega 3 şi poteine slabe.

E dovedit ştiinţific că acizii graşi Omega 3 stimulează creierul să producă serotonină, acel neurotransmiţător care controlează starea de spirit şi previne instalarea depresiei. Cum nivelul de serotonină tinde să scadă în zilele scurte şi reci de toamnă, alimentele bogate în Omega 3 te vor ajuta să nu cazi pradă asteniei şi să îţi menţii mintea în stare perfectă de funcţionare.

Surse excelente de Omega 3 sunt somonul, păstrăvul, macroul, sardinele, seminţele de in, de chia şi nucile. Somonul este însă cel mai indicat pentru prevenirea asteniei, deoarece pe lângă Omega 3 conţine şi cantităţi însemnate de proteine slabe, care furnizează organismului energie pentru a combate oboseala şi sunt pline de aminoacizi cu efecte benefice asupra dispoziţiei.

Beneficiile consumului de somon

Banane

De ce? Conţin triptofan, substanţă din care se produce serotonina, hormonul fericirii.

Nu doar că produce serotonină, dar triptofanul face echipă cu alţi doi hormoni – dopamina şi noradrenalina – pentru a ajuta organismul să se binedispună, relaxeze şi să facă faţă stresului. În plus, bananele conţin carbohidraţi, zaharuri naturale şi potasiu, care stimulează creierul, precum şi magneziu, mineral care combate anxietatea şi creşte calitatea somnului. Alte alimente bogate în triptofan sunt: carnea de curcan, pui, orez brun, nuci, mazăre, spanac şi dovleac.

Ciocolata neagră

De ce? Conţine polifenoli.

Polifenolii sunt antioxidanţi puternici care protejează vasele sangvine, reduc stresul oxidativ, colesterolul rău, tensiunea arterială şi îmbunătăţesc fluxul sangvin. 50 de grame de ciocolată neagră („neagră” însemnând minim 70% cacao!) conţin de două ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu, aşa că nu ezita să te răsfeţi cu acest dulce sănătos ori de câte ori simţi nevoia de un plus de energie!

Gălbenuş de ou

De ce? Conţine vitamina D.

Supranumită şi „vitamina soarelui”, vitamina D este produsă în mod natural atunci când coprul intră în contact cu razele soarelui, iar studiile de specialitate au identificat o legătură între depresie/ astenie şi nivelul scăzut de vitamina D cu care organismul se confruntă toamna şi iarna, când soarele e mai puţin prezent pe cer. Din fericire, există alimente care ne pot suplimenta doza de vitamina D: gălbenuşul de ou, ficatul de vită, lactatele şi cerealele fortifiate, uleiul de cod.

Ce alimente sunt recomandate în timpul iernii

Legume cu frunze verzi 

De ce? Conţin acid folic.

Cercetările în domeniu au descoperit că organismul foloseşte acidul folic pentru a produce serotonină, unul dintre aşa-numiţii „hormoni ai fericirii”, care induc o stare de bine. Alimentele bogate în acid folic – legume cu frunze verzi, fulgi de ovăz, seminţe de floarea-soarelui, portocale, linte, soia, fasole neagră – te vor ajuta aşadar să eviţi stările de astenie şi să-ţi menţii moralul ridicat, indiferent de vremea de afară.

Alimente integrale, neprocesate

Alimentele procesate conţin cantităţi mari de zahăr şi făină albă, ceea ce îţi dă peste cap nivelul de zahăr din sânge, făcând ca dispoziţia ta să urce pe culmi nenaturale, pentru cs mai apoi să se prăbuşească rapid. Acesta treceri bruşte de la bună dispoziţie de zile mari la indispoziţie maximă sunt pe cât de neplăcute pe atât de nesănătoase. Le poţi însă evita dacă te hrăneşti cu cât mai multe cereale integrale, fructe şi legume proaspete, de sezon.

Astfel, în loc de paste din făină albă, alege carnea slabă de pui; în loc de cereale cu adaos de zahăr, fă-ţi o omletă; optează pentru iaurturi, nuci şi seminţe, şi uită de chipsuri, covrigei şi alte produse procesate, pline de zahăr, sare şi grăsimi.

În loc să te complaci în astenia de sezon, mobilizează-te pentru a te hrăni cu mâncăruri şi alimente care te fac să te simţi bine emoţional şi să arăţi impecabil!

Vitaminele fericirii

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.