Home » Alimente care te feresc de indigestie

Alimente care te feresc de indigestie

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
În perioada sărbătorilor, ne ia valul bunătăţilor şi ne înfruptăm cu mai mult decât poate stomacul să ducă. Iată câteva alimente care tratează şi supărările gastrice, dar au şi efect de prevenţie!
alimente_care_te_feresc_de_indigestie.jpg

O digestie bună înseamnă mai mult decât mărunţirea hranei. Când apar disfuncţii gastrointestinale, organismul nu mai primeşte nutrienţii vitali şi nu poate consolida sistemul imunitar, iar deşeurile toxice încep să facă ravagii. Ca să eviţi neplăcerile „de sezon“, încearcă să consumi înainte sau după masă…

 

Kiwi. Fibrele înlesnesc activitatea sistemului digestiv şi majoritatea fructelor le conţin din belşug. Impedimentul este că trebuie consumate la trei ore după masă (altfel, îngreunează activitatea stomacului). Kiwi este însă o excepţie, pentru că beneficiezi de efectele benefice (uşurează digestia) mai ales dacă îl consumi imediat după ce-ai mâncat.

 

Cum conservi vitamina C

 

Ananas. Fructul scos din anonimat de Cristofor Columb odată cu descoperirea Americii face parte şi el din categoria celor permise ca desert imediat după masă, mai ales dacă mâncărurile au fost bogate în grăsimi. Ananasul este un bun diuretic şi, prin conţinutul crescut de celuloză, reglează digestia. Totodată, este bogat în vitaminele A şi C, fiind extrem de util dacă suferi de lipsă de aciditate. 

 

Iaurt. Multe din produsele lactate sunt recunoscute ca inamici ai stomacului, dar nu este valabil şi pentru iaurt! Important este să alegi unul care are pe etichetă „culturi active“, acele probiotice care înmulţesc bacteriile bune şi sprijină enzimele stomacului să mărunţească temeinic hrana. Consumat imediat după masă, iartul reduce disconfortul provocat de balonare, constipaţie sau diaree.

 

Murături. Varza acră, conopida şi castraveciorii n-au cum să lipsească de pe masa de Crăciun! Mută-ţi privirea de la fripturile grase şi către murăturile făcute în casă: aceste alimente fermentate sunt de mare ajutor în digestie, întrucât cresc nivelul de acid din stomac. 

 

Asocieri nefericite la masa de sărbătoare

În timpul meselor, stai departe de cafea, băuturi carbogazoase, citrice, sucurile acidulate, tutun, ciocolată, roşii, prăjeli. De asemenea, alege porţiile mici, mestecă încet şi pe îndelete! Şi consumă desertul la cel puţin o oră după felul principal! Iar dacă ştii că un anumite mâncăruri îţi fac rău, evită-le!

Cele mai periculoase asocieri culinare sunt:

*Ouă, smântână, unt sau aperitive grele şi alcool în exces

*Friptură grasă şi garnitură plină de carbohidraţi (pâine, cartofi) 

 

Ştiai? Alimentele uşor picante consumate înainte de masă stimulează stomacul să producă mai mult acid, iar astfel, mâncarea se mistuie bine şi mai repede.

 

Scade colesterolul naturist!

Facebook Comments