Revista Practic în bucătărie

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a doua)

Sursa
femeia de azi
Foto
Guliver/Thinkstock
Ciocolata, vinul, cafeaua… sunt doar câteva dintre produsele care au dus la controverse şi dispute aprinse de-a lungul vremii. Dăunează ele sănătăţii sau, dimpotrivă, întăresc organismul?
101851464.jpg

Unii ar băga mâna-n foc pentru beneficiile lor, alţii le-ar interzice cu desăvârşire.CIOCOLATA

 

Nimic nu egalează gustul unei bucăţele de ciocolată care ţi se topeşte în gură… Tocmai de aceea este interesant de ştiut că boabele arborelui de cacao sunt amare la origine, gustul plăcut al ciocolatei fiind obţinut prin adaos de zahăr. Considerată afrodiziac de către azteci, ciocolata este şi astăzi recunoscută pentru calităţile ei reconfortante. 

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (prima parte)

Calităţi

Boabele de cacao conţin un alcaloid numit teobromină, care se regăseşte în compoziţia substanţelor tranchilizante. Astfel se explică efectul calmant al ciocolatei. În plus, este bogată în minerale şi antioxidanţi care, departe de a dăuna organismului, îl protejează de multe neplăceri:

● pudra de cacao calmează inflamaţiile responsabile de apariţia migrenelor;

● stimulează anumiţi centri din creier, responsabili cu starea de bine;

● ciocolata neagră are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, reduce riscul formării cheagurilor de sânge şi menţine tensiunea în limite normale.

● te scapă de febra musculară – înainte să începi un program intensiv de gimnastică, consumă două pătrăţele de ciocolată. Efectul este garantat: adio dureri musculare!

 

Calităţile nu se păstrează însă decât dacă mănânci 2-3 tablete pe zi. Consumul mare de ciocolată poate avea efecte negative din cauza grăsimilor şi a caloriilor acumulate.

 

 

Ştiai că…?

Ciocolata cu lapte oferă mai puţin de jumătate din  beneficiile celei negre, din cauza conţinutului mult mai mic de cacao. 

 

Mit dărâmat

Îmi afectează ciocolata articulaţiile? Această idee a apărut prin asocierea consumului de ciocolată cu obezitatea. Într-adevăr, persoanele obeze au probleme cu articulaţiile, dar acest lucru nu este nicidecum provocat de consumul de ciocolată.

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a treia)

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE