Blog

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a treia)

Sursa
femeia de azi
Foto
Guliver/Thinkstock
Unii ar băga mâna-n foc pentru beneficiile lor, alţii le-ar interzice cu desăvârşire.
521459059.jpg

Ciocolata, vinul, cafeaua… sunt doar câteva dintre produsele care au dus la controverse şi dispute aprinse de-a lungul vremii. Dăunează ele sănătăţii sau, dimpotrivă, întăresc organismul? Haideţi să aflăm în cele ce urmează!

 

CAFEAUA

Unii cercetători susţin că două ceşti de cafea tare consumate zilnic fac miracole pentru sănătate. Dar ce ne facem cu aceia care strigă sus şi tare că principala cauză a insomniei şi a dereglărilor sistemului nervos este cafeina?

 

Energie la cană

Licoarea care îţi face ziua frumoasă are calităţi demne de luat în seamă: o ceaşcă dis-de-dimineaţă alungă somnolenţa, iar consumată în momentele când te simţi lipsită de energie, îşi redă puterea de muncă şi de concentrare. Iar cercetările demonstrează că băutura magică aduce mult mai multe beneficii:

● creşte capacitatea de memorare şi te fereşte de Alzheimer;

● protejează sistemul nervos, micşorând cosiderabil riscul îmbolnăvirii de Parkinson;

● scade riscul de diabet.

Ca să nu ai parte de insomnii, nu consuma cafea după ora 18.00 (cu 4-5 ore înainte de culcare).

 

Nu este recomandată hipertensivilor, căci măreşte tensiunea şi ritmul cardiac. Din acest motiv însă, este un veritabil medicament pentru persoanele cu tensiunea prea mică: normalizează tensiunea arterială şi alungă durerile de cap!

 

Ştiai că…?

Băutul cafelei te deshidratează, acesta fiind un efect negativ al ei. Compensează acest neajuns consumând multă apă!

 

Scrub la îndemână

De ce să dai banii pe scruburi scumpe când poţi prepara unul în doar câteva minute la tine acasă? Nu-ţi trebuie decât zaţul de cafea şi o lingură de ulei de măsline! Aplică uleiul pe zonele de interese (coapse, fese) şi freacă energic folosind zaţul. Rezultatul? O piele  mult mai fină, fără celule moarte.

 

citeste si Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (prima parte)

 

CARNEA 

Iată motivele pentru care nu ar trebui să excluzi carnea din meniu: este o sursă nemaipomenită de proteine, fier şi zinc. Iar unele studii desfiinţează teoria conform căreia carnea ar favoriza dezvoltarea cancerului dacă este consumată cu măsură.

 

Cu bune şi rele

Nu numai că este cea mai importantă sursă de proteine, fier şi fosfor, dar aceste substanţe sunt şi mai uşor asimilate din carne decât din alte alimente. Spre exemplu, 100 g de ficat conţin aproximativ 6.000 mcg de fier, comparativ cu morcovii, care nu oferă mai mult de 325 mcg la acelaşi gramaj. 

În plus:

● persoanele care nu consumă deloc carne nu-şi pot asigura necesarul de proteine din alte surse şi pot deveni anemice din cauza lipsei de fier;

● vei resimţi mai rar senzaţia de foame după o masă care include carne;

● întăreşte imunitatea, sistemul muscular şi oasele;

● carnea de peşte este cea mai sănătoasă, fiind bogată în omega 3.

 

Fără excese!

Carnea grasă şi cea roşie în special, consumate zilnic, pot aduce prejucidii în timp, mai ales din cauza conţinutului de grăsimi „rele“. Care se depun pe pereţii vaselor de sânge. Pur şi simplu, organismul uman nu este pregătit genetic să proceseze cantităţi mari de proteină animală, unele din efecte fiind: constipaţie, colită, alergii sau boli de inimă.

 

Studiile demonstrează că persoanele cele mai sănătoase sunt acelea care includ în dieta lor atât produse din carne, cât şi multe fructe şi legume, care compensează absenţa fibrelor din conţinutul nutriţional al cărnii. 

 

Ştiai că…?

Din cauza aditivilor şi nu numai, carnea de pui pe care o găsim astăzi în magazine conţine de două ori mai multă grăsime decât ar fi normal.

 

citeste si Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a doua)

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE