Blog

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (prima parte)

Sursa
femeia de azi
Foto
Guliver/Thinkstock
Unii ar băga mâna-n foc pentru beneficiile lor, alţii le-ar interzice cu desăvârşire.
512358007.jpg

Ciocolata, vinul, cafeaua… sunt doar câteva dintre produsele care au dus la controverse şi dispute aprinse de-a lungul vremii. Dăunează ele sănătăţii sau, dimpotrivă, întăresc organismul? Haideţi să aflăm în cele ce urmează!

 

VINUL

 

Cu mii de ani în urmă, vinul era folosit în medicină datorită proprietăţilor sale curative şi nutritive. Totuşi, nu puţine părerile sunt contra acestei băuturi. Prostul renume şi l-a căpătat din cauza consumului în exces, la care s-a ajuns de multe ori pornindu-se chiar de la pretextul calităţilor lui deosebite.

 

Ştiai că…?

Însuşi Hypocrate recomanda anumite vinuri, pentru tratarea febrei, dezinfectarea rănilor, pe post de diuretic sau ca supliment alimentar.

 

Beneficii

Vinul este considerat din vechime un medicament natural, bun pentru tratarea sau prevenirea unor probleme de sănătate importante. Consumat în cantităţi moderate, aduce nenumărate beneficii:

● scade colesterolul şi protejează inima, prevenind infarctul;

● reduce anxietatea; 

● conferă energie;

● ajută procesul digestiv;

● stimulează pofta de mâncare;

● reface echilibrul nutriţional al organismului;

● stimulează apetitul sexual.

 

Un păhărel pe zi este indicat (maximum 200 ml)! Nu face exces de zel însă. Dacă de la un păhărel ajungi la 2-3 pahare… performanţele sexuale se transformă în rateuri, iar energia – în ameţeală şi somnolenţă.

 

Stiai? Resveratrolul are o putere de protecţie cel puţin la fel de bună precum vitamina C! 

 

Poţiune de tinereţe

Studiile au demonstrat că resveratrolul, conţinut cu prisosinţă de vinul roşu, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, cu efect de regenerare a celulelor organismului. Ţine toxinele departe, scade riscul de cancer, încetineşte procesul de îmbătrânire şi reduce oboseala. 

 

Secret de frumuseţe

Puţini ştiu că vinul roşu este un ingredient miraculos pentru piele, fiind folosit pentru prepararea unor creme şi măşti deosebite. Iată o mască uşor de preparat, pentru care ai nevoie de câteva ingrediente: ● 1 albuş ● 3 linguriţe cu vin roşu natural ● 1 linguriţă de miere. Amesteci până se formează o cremă şi aplici pe faţă. După 15 minute, clăteşti, iar pielea ta rămâne catifelată şi curată.

 

Atenţie! Pe cât sunt de mari beneficiile oferite de consumul regulat de vin roşu, pe atât sunt de grave consecinţele negative date de dependenţa de alcool. Şi în dietă e departe de a fi inofensiv: un vin dulce are în jur de 90 kcal/100 ml.

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a doua) 

BEREA

 

Se pare că o halbă de bere pe zi poate proteja împotriva infarctului chiar mai eficient decât vinul roşu. Asta, pentru că berea conţine vitamina B6, care previne formarea unor substanţe nocive organismului responsabile de apariţia bolilor cardiovasculare. 

 

 

Alte beneficii

Folosită de mii de ani, berea are efect antioxidant, este bogată în fosfor, potasiu, magneziu şi seleniu. În plus, o halbă pe zi:

● reduce semnificativ riscul de formare a pietrelor la rinichi;

● previne îmbolnăvirea de diabet de tipul II;

● conţine siliciu şi fitoestrogeni care protejează oasele, micşorând riscul de osteoporoză;

● diminuează efectele nocive ale expunerii la raze X;

● drojdia de bere încetineşte procesul de îmbătrânire şi are efect regenerator asupra celulelor.

 

 

De unde vin reţinerile?

Pentru că, exact ca în cazul vinului, mulţi profită de calităţile berii folosindu-le drept scuză pentru consumul exagerat. S-a demonstrat că trei sau patru cutii pe zi îţi pot afecta profund vederea, băutorii înrăiţi fiind supuşi unui risc de şase ori mai mare de orbire odată cu înaintarea în vârstă. 

 

Stiai? 100 ml de bere conţin maximum 50 kcal. 

 

Ingredient-minune

Berea nu se consumă doar ca atare. Dacă vrei să încerci o reţetă inedită şi uşor de preparat, găteşte pulpe de pui în bere în loc să foloseşti reţeta tradiţională. Vor fi mai fragede şi extrem de gustoase.

 

Alimente interzise, dar bune pentru sanatate (partea a treia)

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE