Există unele controverse legate de fructele și legumele organice, față de cele obținute intensiv. Pe scurt, sunt fructele și legumele organice mai sigure sau mai sănătoase?
În agricultura biodinamică, pesticidele sintetice sunt complet interzise, obținându-se astfel fructe și legume sănătoase, cu o aromă caracteristică. Pe de altă parte, fertilizatorii (îngrășăminte chimice, folosite în exces) din culturile obținute intensiv le pot altera acestora valoarea nutritivă, dar și gustul.
Valoarea nutritivă
Deși produsele din supermarket, alese cu atenție, arată seducător, ele diferă prin conținutul lor de vitamine de cele cultivate tradițional deoarece sunt recoltate înainte de a atinge gradul de maturare și pierd astfel o parte din vitamine, care nu se mai formează după recoltare, dar asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase, ci doar că au mai puțini nutrienți.
DE REȚINUT. La temperatura camerei, fructele și legumele pierd până la 50 la sută din ingredientele lor valoroase doar într-o singură zi. Așadar, nu contează prea mult că ai cumpărat alimente organice dacă nu le consumi proaspete.
Citește și: Cele mai populare 5 tipuri de ulei. Ce beneficii au și cum se utilizează
Alimentele de seră sunt mai puțin sănătoase?
Când cumperi o salată iarna, poți fi sigură că este de seră. Cu toate acestea, nu sunt așteptate diferențe foarte mari în conținutul de vitamine și minerale, deși, ce-i drept, fructele și legumele de seră conțin, de obicei, o cantitate ușor mai mare de nitrați. Aceștia pot fi transformați de bacteriile ce se găsesc în mod normal în intestin în nitriți, substanță ce duce la formarea nitrozaminelor în organism, care, în exces, sunt suspectate a fi cancerigene.
DE REȚINUT. Nu te impacienta, pentru că un lucru este sigur: efectele pozitive ale consumului mare de fructe și legume le depășesc pe cele negative.
Ce le influențează gustul?
Nu numai solul este important pentru conținutul de nutrienți. Orientarea către soare, numărul de zile însorite din an, soiul și gradul de maturare al fructelor și legumelor joacă roluri decisive. În parte, gustul este legat de conținutul de nutrienți și cel de apă. Dacă o roșie conține multă apă și are o culoare palidă, mai mult ca sigur ea are un gust mai puțin intens și îi lipsesc anumiți nutrienți.
DE REȚINUT. Dacă fructele și legumele sunt recoltate timpuriu și coapte apoi, așa cum se obișnuiește în agricultura intensivă, acest lucru are influență asupra gustului.
Totul proaspăt!
Indiferent ce fructe și legume cumperi, fie ele organice, fie obținute din culturi intensive, cu cât le consumi proaspete, cu atât mai bine, pentru că majoritatea își pierd jumătate din ingredientele valoroase după numai o zi dacă stau la 20°C. După 48 de ore, aproape trei sferturi din toate vitaminele au dispărut. Așadar, se recomandă depozitarea lor în încăperi umbrite, răcoroase și aerisite.
DE REȚINUT. Deosebit de sensibile la lumină în timpul depozitării sunt vitaminele A și E, precum și cele din complexul B (B1, B2 și B12). Vitamina C, pe de altă parte, este foarte sensibilă la oxigen.
Citește și: 10 minciuni sănătoase despre alimentație și stil de viață
Tu ce preferi să consumi, alimente organice sau obținute intensiv?
Text: Grigoriana Brujan
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu