
Motivul instalării anemiei este scăderea nivelului de hemoglobină și globule roșii din sânge. Pentru că ele sunt responsabile cu transportul oxigenului către organe, prezența lor într-un număr mai mic duce la apariția unor simptome neplăcute. Anemia este des întâlnită la copii, dar și la adulții cu o alimentație necorespunzătoare. Femeile sunt afectate de această boală, mai ales în timpul menstruației.
Amețeli, palpitații și migrene
Anemia este de mai multe feluri, dar simptomele ramân aceleași. Pentru că sângele privat de prezența în cantități normale a hemoglobinei nu mai transportă oxigenul cum trebuie, nici celulele organismului nu funcționează la capacitate maximă. Lungul șir de simptome care fac anunțată prezența bolii cuprinde:
• Amețeli
• Palpitații
• Slăbiciune
• Scăderea capacității de concentrare
• Lipsa poftei de mâncare
• Astenie și, uneori, stări de leșin
Tratamente naturiste care ajută
Pe lângă îmbunătățirea alimentației, consumul de produse bogate în fier și vitamine, e bine să se urmeze și un tratament pe bază de plante medicinale sau suplimente nutritive, printre care:
• Coada calului – se beau 2-3 căni de infuzie pe zi
• Cătină albă – 3 căni de infuzie pe zi
• Gențiană – din rădăcină se prepară o pulbere fină din care se ia cam o linguriță pe zi
• Morcov, spanac, sparanghel, sfeclă, urzică, pătrunjel – consumate zilnic, sub formă de suc, sau în slate.
• Țintaură – se prepară infuzie din flori și se beau 3 căni pe zi.
• Pelin – se iau câte 10 picături de tinctură pe zi.
• Fumărică – se face infuzie din plantă înflorită. Se bea o cană la două zile.
• Cură cu semințe de ovăz sau secară consumate cu lapte – se spală semințele și se lasă într-un vas cu apă, care se împrospătează o dată la 8 ore, timp de o zi. Apoi, se pun semințele pe o tavă și se mai udă din când în când, până ce încolțesc. Când plăntuța ajunge la 2 cm, dunt tocmai bune de consumat.
Mănâncă sănătos!
Pentru anemia care are drept cauză deficitul de fier, este bine să se consume alimente bogate în proteine precum carne, ficat, linte, ouă, drojdie, fasole, caise sau nuci, dar și fructe uscate, verdețuri – mai ales salată verde, spanac, urzici și leurdă – cereale integrale, semințe de dovleac și fructe bogate în vitamina C.
Adaugă comentariu