
În bucătăria mediteraneeană, este un ingredient nelipsit, fiind folosite inflorescenţele acestei plante amărui, care arată cel puţin bizar, ca nişte gogoloaie cu petale groase. Pe meleaguri mioritice, anghinarea este recunoscută drept plantă medicinală de excepţie. Diferenţa e că noi folosim doar frunzele şi rădăcina, mult mai amare decât florile. Iată câteva dintre beneficiile medicinale ale acestei plante şi modul ei de administrare.
Probleme hepato-biliare – anghinarea este un bun drenor şi tonic hepatic. Măreşte secreţia bilei, dar şi pe cea de sucuri gastrice produse în timpul digestiei. Dacă suferi de afecţiuni hepatice (congestie şi insuficienţă hepatică, hepatită A sau B, ciroză hepatică), e bine ca, pe lângă tratamentul cu infuzie de plantă, s-o consumi şi în salate. Se găseşte la supermarket şi este de un real ajutor pentru regenerarea celulei hepatice.
Diabet – în urma cercetărilor, s-a demonstrat că anghinarea consumată în salate îi ajută pe diabetici să ţină sub control nivelul zahărului din sânge. Asta, deoarece s-a stabilit de către oamenii de ştiinţă că are un conţinut ridicat de insulină. Cu toate acestea, e recomandat să fie consumată în acest scop doar toamna.
Constipaţie – pregăteşte o jumătate de litru de infuzie din frunze şi rădăcină mărunţită de plantă. După ce se răceşte, bea o parte din cantitate şi stai culcată pe partea dreaptă 20-25 de minute. Restul de preparat bea-l de-a lungul zilei, câte puţin înainte de fiecare masă principală. Tratamentul trebuie să dureze cam 30 de zile, după care faci o pauză de o lună şi reia-l. Este o cură benefică pentru ficat şi afecţiunile bilei, dar şi pentru tratarea constipaţiei şi a problemelor de tranzit intestinal.
Alte recomandări ale anghinarei
• Afecţiuni ale inimii (hipertensiune, ateroscleroză, angină pectorală)
• Valori crescute ale colesterolului – ia câte o linguriţă cu tinctură diluată într-un pahar cu apă de 3-4 ori pe zi.
• Infecţii renale, insuficienţă renală – bea câte 2-3 căni cu infuzie zilnic.
• Urticarie, eczeme – planta este un bun depurativ.
• Astenie, surmenaj sau anorexie
Ştiai? În Antichitate, se credea despre anghinare că le redă bărbaţilor libidoul pierdut şi că ajută la tratarea unor boli mintale.
Adaugă comentariu