Revista Practic în bucătărie

ANPC avertizeaza: atentie la produsele care se vand drept unt!

Sursa
b365.ro
Foto
Shutterstock
Comisarii de la Protectia Consumatorului au concluzionat, in urma controlului efectuat la produsele lactate comercializate in supermarket-uri si alte magazine, ca o mare parte din marfa prezenta pe rafturi este contrafacuta, informeaza b365.ro.
unt.jpg

Potrivit raportului ANPC (Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor), utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse inlocuitoare induc in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Astfel, produse obtinute din lapte si/sau cazeina si grasimi vegetale/animale sunt comercializate sub denumiri improprii de cascaval, branza topita sau branza felii sandwich, noteaza inspectorii de la Protectia Consumatorului.

“Produse denumite Untar, Untal, Cremino cu unt sunt denumiri comerciale ce induc ideea ca produsele ar fi unt, desi acestea sunt grasimi tartinabile”, se mentioneaza in raportul de control.

Mai mult, inspectorii ANPC atrag atentia ca denumirea unor produse poate induce ideea ca ar fi traditional romanesti, insa in realitate, acestea au acte de provenienta din afara granitelor.

“Sortimentele Unt de masa A, cu un continut de 74% grasime si Unt de masa B, cu un continut de 65% grasime fac parte din grupa produselor traditionale romanesti care se fabrica in conformitate cu prevederile STAS 278-86 si Regulamentului (CE) 1234/2007. In cazul produsului denumit Unt de masa tip B 65% grasime marca PROFI, din documentele puse la dispozitie de catre distribuitor rezulta ca produsul nu este fabricat in Romania si, in consecinta, nu se incadreaza in grupa produselor traditionale si nu poate purta aceasta denumire”, se mentioneaza in raportul ANPC.

Comisarii de la Protectia Consumatorilor ne recomanda sa fim atenti si la asa zisele reduceri de pret, practicate in magazine, intrucat un produs la promotie este chiar mai scump decat unul fara discount. “De exemplu, era la promotie un pachet format din 3 bucati  de iaurt de baut 330 ml/ buc. la pretul promotional de 8,49 lei/ pachet, desi separat iaurtul de baut 330 ml/ buc. se vindea cu 2,79 lei, pret mai mic decat promotia (8.49 / 3 = 2.83 lei/buc.)”, au exemplificat reprezentantii ANPC, citati de b365.ro.

Din cele 274 tone de produse verificate de ANPC, la nivel national, au fost gasite peste 55 de tone de produse neconforme.

Facebook Comments

Taguri

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE