Revista Practic în bucătărie

Aspartamul, îndulcitor hipocaloric

Sursa
EFSA
Foto
shutterstock
Aspartamul este un îndulcitor intens hipocaloric. Este o pudră albă inodoră, de aproximativ două sute de ori mai dulce decât zahărul.
aspartam_bun.jpg

În Europa, este permisă utilizarea acestuia ca aditiv alimentar în produse alimentare (băuturi, deserturi, dulciuri, gume de mestecat și produse cu valoare energetică redusă și de management al greutății), dar și ca îndulcitor de masă.

Îndulcitorul aspartam și produsele derivate au facut obiectul unor cercetări extinse de mai bine de treizeci de ani și evaluat ca sigur și autorizat pentru consumul uman de multă vreme, în multe țări, ca urmare a unor evaluări extensive de siguranță.

Pe teritoriul Uniunii Europene, eticheta produselor alimentare ce conțin aspartam trebuie să menționeze acest lucru, fie prin indicarea denumirii substanței în sine sau a numărului european desemnat, E 951.

Rolul EFSA (European Food Safety Authority)

În cadrul programului de reevaluare, până în 2020, a tuturor aditivilor alimentari autorizați înainte de 20 ianuarie 2009, EFSA trebuie să reevalueze siguranța substanței aspartam. Această reevaluare, programată inițial a fi finalizată până în 2020, a fost reprogramată pentru 2013, în urma unei cereri a Uniunii Europene.

Activități recente EFSA

În 2013, EFSA a organizat o consultare publică referitoare la siguranța aspartamului. Toate părțile interesate de acest subiect au fost invitate să-și exprime părerea față de opinia științifică a EFSA. EFSA a primit peste 200 de comentarii în timpul consultării publice online pentru studiile efectuate, cât și informații importante din schimbul de experiență cu părțile interesate desfășurat în cadrul întâlnirii ulterioare. Acest proces garantează faptul că n-a ramas nicio problemă nediscutată și că toate informațiile și opiniile științifice disponibile au fost luate în considerare înainte ca membrii Comitetului ANS să-și finalizeze opinia. 

Alte evenimente importante 

În luna mai 2011, Uniunea Europeană a cerut EFSA să reprogrameze reevaluarea completă a siguranței aspartamului (E 951).

EFSA acceptă această cerere și lansează un apel public pentru strângerea de date științifice, cât și pentru reevaluarea completă a literaturii de specialitate. Ca urmare a apelului public, EFSA primește acces la foarte multe lucrări știițifice publicate sau nepublicate și la seturi de date. În considerarea angajamentelor de deschidere si transparență, Autoritatea a publicat listele complete ale acestor studii știițifice, făcând, de asemenea, publice și datele științifice încă nepublicate, pentru a susține cererea autorizării aspartamului în Europa.

În 2006, Comitetul Științific pentru Aditivi Alimentari, Arome, și Materiale în contact cu Alimentul (AFC) a evaluat un studiu privind efectele cancerigene pe termen lung ale aspartamului.

În 2009, pe baza dovezilor disponibile la acel moment, inclusiv studiul menționat anterior, Comitetul Științific a ajuns la concluzia că nu există niciun indiciu de potențial cancerigen sau genotoxic la aspartam și că nu există niciun motiv să se revizuiască DZA de aspartam, stabilită anterior, de 40 mg/ per kg/ zi.

În anul 2010, au fost publicate două studii despre posibilele riscuri de sănătate legate de consumul de îndulcitori artificiali: un studiu despre riscul cancerigen la șoarecii expuși la aspartam și un studiu epidemiologic despre asocierea dintre consumul de băuturi răcoritoare care conțin îndulcitor artificial și incidența crescută de nașteri premature. În 2011, EFSA a ajuns la concluzia că cele două studii nu oferă motive de reconsiderare a evaluărilor de siguranță făcute inițial în cazul aspartamului sau al altor îndulcitori autorizați în acel moment de Uniunea Europeană. 

Pentru mai multe informatii despre asparatam consultati site-ul EFSA.

Facebook Comments

Taguri

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE