
Nu toate E-urile sunt periculoase pentru sănătate, așa că îți prezentăm lista celor mai temute și cu denumirile lor, în caz că pe produs nu e trecut numărul, ci denumirea!
E 102 – Periculos
Denumirea Tartrazina
Poate produce alergii, rinite, migrene, tulburări de vedere
Ce face? Colorant sintetic de culoare galben-oranj
Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare și spirtoase, unele paste fără ou, budinci, dropsuri, înghețată, muștar, supe instant.
E 110 – Periculos
Denumirea Sunset yellow
Poate produce este considerat cancericen, congestie nazală, alergii, dureri abdominale, vomă, indigestie.
Ce face? Colorant sintetic de culoare galben, interzis în Norvegia.
Unde îl găsim? Budinci, snack-uri, conserve de pește, dropsuri.
E 120 – Periculos
Denumirea Acid carminic
Poate produce erupții cutanate, alergii, nu se recomandă copiilor
Ce face? Colorant roșu, natural se obține din carapacea unei insecte
Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare, spirtoase, dropsuri, creme instant, sosuri roșii
E 123 – Cancerigen
Denumirea Amaranth
Poate produce Eczeme, hiperaciditate, cancer
Ce face? Colorant roșu, natural, obținut din planta cu același nume, interzis în SUA și UE.
Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare, marțipan, peltea, jeleuri, umpluturi cu aromă de fructe.
E 124 – Periculos
Denumirea Pancean 4R
Poate produce Tumori pe glanda tiroidă, alergii
Ce face? Colorant roșu, artificial
Unde îl găsim? Băuturi și glazuri instant, bomboane sau creme pentru păjituri de culoare roșie
E 131 – Foarte cancerigen
Denumirea Albastru patent
Poate produce Cancer
Ce face? Colorant bleu, sintetic, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? Jeleuri, băuturi spirtoase
E 210 – Cancerigen
Denumirea Acid benzoic
Poate produce Crize de astmă, hiperaciditate, cancer
Ce face? Conservant natural
Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, brânzeturi cu termen mare de valabilitate, condimente, medicamente, produse din pește.
E 211
Denumirea Benzoat de sodiu
Poate produce Urticarie, agravează astmul, cancer
Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, băuturi răcoritoare cu aromă de citrice
E 213
Denumirea Benzoat de calciu
Poate produce Alergii, cancer
Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături
E 214
Denumirea Etil p hidroxibenzoat
Poate produce Agravează astmul, alergii, cancer
Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, gemuri și dulcețuri, icre negre, maioneză
E 215
Denumirea Etil p hidroxibenzoat de sodiu
Poate produce Alergii, cancer
Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? murături, marmelade, sosuri condimentate
E 220 – Toxic
Denumirea Dioxid de sulf
Poate produce Dureri de cap, amețeli, boli intestinale
Ce face? Conservant artificial
Unde îl găsim? Vinuri albe, fructe uscate și pe suprafața citricilor, siropuri
E 221
Denumirea Sulfit de sodiu
Poate produce Boli intestinale, agravează astmul
Ce face? Conservant artificial, interzis în SUA și UE
Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, vinuri albe, fructe uscate
E 222
Denumirea Sulfit acid de sodiu
Poate produce Boli intestinale și ale ficatului, agravează astmul
Ce face? Conservant artificial
Unde îl găsim? Conserve și băuturi alcoolice
E 224
Denumirea Metabisulfit de potasiu
Poate produce Boli intestinale și ale ficatului, agravează astmul
Ce face? Conservant artificial
Unde îl găsim? Băuturi alcoolice
E 231
Denumirea Ortofenil
Poate produce Boli de piele și ale ficatului
Ce face? Conservant sintetic
Unde îl găsim? Pe coaja citricelor
E 232
Denumirea Ortofenil fenolat de sodiu
Poate produce Boli ale ficatului, alergii
Ce face? Conservant sintetic
Unde îl găsim? Coaja citricelor
E 233
Denumirea Tiabendazol
Poate produce Boli ale ficatului, alergii
Ce face? Conservant sintetic, interzis în UE
Unde îl găsim? Pe coaja bananelor
E 239
Denumirea Hexametilen teramina
Poate produce posibil cancerigen
Ce face? Conservant sintetic
Unde îl găsim? Preparate conservate, brânzeturi cu termen mare de valabilitate și unele cosmetice
E 250
Denumirea Nitrit de sodiu
Poate produce Alergii, tulburări hepato-biliare
Ce face? Conservant natural, stabilizează culoarea roșie a cărnii
Unde îl găsim? Bacon, crewusti, conserve din carne, în special în șuncă și cârnați
E 251
Denumirea Nitrit de sodiu
Poate produce Alergii, tulburări hepato-biliare și cardio-vasculare.
Ce face? Conservant natural
Unde îl găsim? Parizer, salam, conserve din carne, supe instant
E 312
Denumirea Galat de dodecil
Poate produce Tulburări nervoase, iritație gastrică și cutanată
Ce face? Previne râncezirea alimentelor
Unde îl găsim? Uleiuri vegetale, margarină, untură, sosuri uleiose.
E 320
Denumirea Butihidroxianisol (BHA)
Poate produce Crește colesterolul, tulburări ale ficatului, alergii
Ce face? Antioxidant sintetic
Unde îl găsim? Margarină, cartofi deshidratați, supe concentrate, gumă de mestecat, sosuri
E 321
Denumirea Butilhidroxitoluen (BTH)
Poate produce Crește colesterolul, tulburări ale ficatului, alergii
Ce face? Antioxidant sintetic
Unde îl găsim? Margarină
E 330
Denumirea Acid citric
Poate produce Afte bucale, cancerigen
Ce face? Reglează aciditatea
Unde îl găsim? Ciuperci conservate, sucuri, muștar
E 338
Denumirea Acid fosforic
Poate produce Tulburări ale ficatului
Ce face? Substanță tampon
Unde îl găsim? Brânză topită
E 339
Denumirea Fosfați
Poate produce Tulburări gastrice și ale ficatului
Ce face? Substanță tampon
Unde îl găsim? Creme albe pentru patiserie sau cofetărie, conserve
Iata ce bauturi racoritoare din Romania au cele mai multe E-uri si zaharuri
E 341
Denumirea Fosfați
Poate produce Tulburări ale tubului digestiv
Ce face? Substanță tampon
Unde îl găsim? Pateuri, dulcețuri, brânză topită
E 450
Denumirea Difosfați
Poate produce Tulburări ale tubului digestiv
Ce face? Emulgator, stabilizator și corector de aciditate
Unde îl găsim? Gemuri, înghețată, budincă, salam, pateu de ficat, pastă mici, cârnăciori
E 952
Denumirea Ciclamat
Poate produce Migrene, suspect cancerigen
Ce face? Îndulcitor artificial
Unde îl găsim? „Sucuri light“, gumă de mestecat, dropsuri.
E-uri bune
E 140 – clorofilă, colorant natural, se găsește în produse de cofetărie și pastă de dinți.
E 300 – Vitamina C, antioxidant natural, se găsește în fructe
E 306 – vitamina E, este un antioxidant natural, se găsește în pateu de ficat și pește
E 322 – Lecitină, antioxidant natural, se găsește în ciocolată
E 440 – Pectină, este un gelifiant natural, se găsește în fructe și legume
Care sunt ciocolatele cu cele mai multe E-uri
Adaugă comentariu