Atenție la E-uri!

Text
Luminita Tabaran
Sursa
Femeia de azi
Foto
© dulsita – Fotolia.com
Etichetele produselor alimentare conțin tot felul de termeni care nu ne spun mare lucru: aditivi, conservanți, stabilizatori, afânători, acestea nu sunt altceva decât E-uri!!
fotolia_58135880_subscription_xl.jpg_c_dulsita_-_fotolia.com_.jpg

Nu toate E-urile sunt periculoase pentru sănătate, așa că îți prezentăm lista celor mai temute și cu denumirile lor, în caz că pe produs nu e trecut numărul, ci denumirea! 

 

 

E 102 – Periculos

Denumirea Tartrazina

Poate produce alergii, rinite, migrene, tulburări de vedere

Ce face? Colorant sintetic de culoare galben-oranj

Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare și spirtoase, unele paste fără ou, budinci, dropsuri, înghețată, muștar, supe instant.

 

E 110 – Periculos

Denumirea Sunset yellow

Poate produce este considerat cancericen, congestie nazală, alergii, dureri abdominale, vomă, indigestie.

Ce face? Colorant sintetic de culoare galben, interzis în Norvegia.

Unde îl găsim? Budinci, snack-uri, conserve de pește, dropsuri.

 

E 120 – Periculos

Denumirea Acid carminic

Poate produce erupții cutanate, alergii, nu se recomandă copiilor

Ce face? Colorant roșu, natural se obține din carapacea unei insecte

Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare, spirtoase, dropsuri, creme instant, sosuri roșii

 

E 123 – Cancerigen

Denumirea Amaranth

Poate produce Eczeme, hiperaciditate, cancer

Ce face? Colorant roșu, natural, obținut din planta cu același nume, interzis în SUA și UE.

Unde îl găsim? Băuturi răcoritoare, marțipan, peltea, jeleuri, umpluturi cu aromă de fructe.

 

E 124 – Periculos

Denumirea Pancean 4R

Poate produce Tumori pe glanda tiroidă, alergii

Ce face? Colorant roșu, artificial

Unde îl găsim? Băuturi și glazuri instant, bomboane sau creme pentru păjituri de culoare roșie

 

E 131 – Foarte cancerigen

Denumirea Albastru patent

Poate produce Cancer

Ce face? Colorant bleu, sintetic, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? Jeleuri, băuturi spirtoase

 

E 210 – Cancerigen

Denumirea Acid benzoic

Poate produce Crize de astmă, hiperaciditate, cancer

Ce face? Conservant natural

Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, brânzeturi cu termen mare de valabilitate, condimente, medicamente, produse din pește.

 

E 211

Denumirea Benzoat de sodiu

Poate produce Urticarie, agravează astmul, cancer

Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, băuturi răcoritoare cu aromă de citrice

 

E 213

Denumirea Benzoat de calciu

Poate produce Alergii, cancer

Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături

 

E 214

Denumirea Etil p hidroxibenzoat

Poate produce Agravează astmul, alergii, cancer

Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, murături, gemuri și dulcețuri, icre negre, maioneză

 

E 215

Denumirea Etil p hidroxibenzoat de sodiu

Poate produce Alergii, cancer

Ce face? Conservant sintetic, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? murături, marmelade, sosuri condimentate

 

E 220 – Toxic

Denumirea Dioxid de sulf

Poate produce Dureri de cap, amețeli, boli intestinale

Ce face? Conservant artificial

Unde îl găsim? Vinuri albe, fructe uscate și pe suprafața citricilor, siropuri

 

E 221

Denumirea Sulfit de sodiu

Poate produce Boli intestinale, agravează astmul

Ce face? Conservant artificial, interzis în SUA și UE

Unde îl găsim? Conserve, preparate din carne, vinuri albe, fructe uscate 

 

E 222

Denumirea Sulfit acid de sodiu

Poate produce Boli intestinale și ale ficatului, agravează astmul

Ce face? Conservant artificial

Unde îl găsim? Conserve și băuturi alcoolice

 

E 224

Denumirea Metabisulfit de potasiu

Poate produce Boli intestinale și ale ficatului, agravează astmul

Ce face? Conservant artificial

Unde îl găsim? Băuturi alcoolice

 

E 231

Denumirea Ortofenil

Poate produce Boli de piele și ale ficatului

Ce face? Conservant sintetic

Unde îl găsim? Pe coaja citricelor

 

E 232

Denumirea Ortofenil fenolat de sodiu

Poate produce Boli ale ficatului, alergii

Ce face? Conservant sintetic

Unde îl găsim? Coaja citricelor

 

E 233

Denumirea Tiabendazol

Poate produce Boli ale ficatului, alergii

Ce face? Conservant sintetic, interzis în UE

Unde îl găsim? Pe coaja bananelor 

 

E 239

Denumirea Hexametilen teramina

Poate produce posibil cancerigen

Ce face? Conservant sintetic

Unde îl găsim? Preparate conservate, brânzeturi cu termen mare de valabilitate și unele cosmetice

 

E 250

Denumirea Nitrit de sodiu

Poate produce Alergii, tulburări hepato-biliare

Ce face? Conservant natural, stabilizează culoarea roșie a cărnii

Unde îl găsim? Bacon, crewusti, conserve din carne, în special în șuncă și cârnați

 

E 251

Denumirea Nitrit de sodiu

Poate produce Alergii, tulburări hepato-biliare și cardio-vasculare.

Ce face? Conservant natural

Unde îl găsim? Parizer, salam, conserve din carne, supe instant

 

 

E 312

Denumirea Galat de dodecil

Poate produce Tulburări nervoase, iritație gastrică și cutanată

Ce face? Previne râncezirea alimentelor

Unde îl găsim? Uleiuri vegetale, margarină, untură, sosuri uleiose.

 

E 320

Denumirea Butihidroxianisol (BHA)

Poate produce Crește colesterolul, tulburări ale ficatului, alergii

Ce face? Antioxidant sintetic

Unde îl găsim? Margarină, cartofi deshidratați, supe concentrate, gumă de mestecat, sosuri

 

E 321

Denumirea Butilhidroxitoluen (BTH)

Poate produce Crește colesterolul, tulburări ale ficatului, alergii

Ce face? Antioxidant sintetic

Unde îl găsim? Margarină

 

E 330

Denumirea Acid citric

Poate produce Afte bucale, cancerigen

Ce face? Reglează aciditatea

Unde îl găsim? Ciuperci conservate, sucuri, muștar

 

E 338

Denumirea Acid fosforic

Poate produce Tulburări ale ficatului

Ce face? Substanță tampon

Unde îl găsim? Brânză topită

 

E 339

Denumirea Fosfați

Poate produce Tulburări gastrice și ale ficatului

Ce face? Substanță tampon

Unde îl găsim? Creme albe pentru patiserie sau cofetărie, conserve

 

Iata ce bauturi racoritoare din Romania au cele mai multe E-uri si zaharuri

 

E 341

Denumirea Fosfați

Poate produce Tulburări ale tubului digestiv

Ce face? Substanță tampon

Unde îl găsim? Pateuri, dulcețuri, brânză topită

 

E 450

Denumirea Difosfați

Poate produce Tulburări ale tubului digestiv

Ce face? Emulgator, stabilizator și corector de aciditate

Unde îl găsim? Gemuri, înghețată, budincă, salam, pateu de ficat, pastă mici, cârnăciori

 

E 952

Denumirea Ciclamat

Poate produce Migrene, suspect cancerigen

Ce face? Îndulcitor artificial

Unde îl găsim? „Sucuri light“, gumă de mestecat, dropsuri.

 

 

E-uri bune

E 140 – clorofilă, colorant natural, se găsește în produse de cofetărie și pastă de dinți.

E 300 – Vitamina C, antioxidant natural, se găsește în fructe

E 306 – vitamina E, este un antioxidant natural, se găsește în pateu de ficat și pește

E 322 – Lecitină, antioxidant natural, se găsește în ciocolată

E 440 – Pectină, este un gelifiant natural, se găsește în fructe și legume

 

Care sunt ciocolatele cu cele mai multe E-uri

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE