1. Topeşte o lingură cu unt şi lasă să se răcorească. Cerne făina şi un praf de sare într-un bol, apoi adaugă untul topit, oţetul şi 50 ml de apă. Amestecă bine, până obţii o cocă elastică. Fă o bilă, acoperă şi lasă să se odihnească 30 de minute la temperature camerei.
2. Amestecă itoate ingredientele pentru umplutură până se omogenizează. Poţi topi untul înainte.
3. Împarte aluatul de placinta în două şi întinde două foi subţiri. Unge fiecare foaie cu unt topit, apoi întinde umplutură. Împătureşte, în lung, fiecare foaie unsă şi lipeşte bine marginile.
4. Apoi împătureşte încă o dată, tot în lung, şi aşază sulurile într-o tavă rotundă unsă cu unt, în formă de melc. Stropeşte cu untul rămas, apoi dă la cuptorul încins pentru 40 de minute.
5. Când s-a copt, scoate şi stropeşte din din nou cu untul topit rămas. Lasă banica cu branza să se răcorească, apoi presară zahăr. Este o bunătate! Caldă sau rece!
credit foto: Photoland/Profimedia
Sugestie. Poţi pune şi un pumn de stafide aurii, îmbibate bine cu rom.
Pentru aluat
1 lingură cu unt + 100 g pentru uns
250 g făină
sare
1/2 linguriţă de oţet
zahăr pudră
Pentru umplutură
500 g brânză de vaci grasă
50 g zahăr pudră
2 ouă
2 linguri cu miere
50 g unt
Adaugă comentariu