
O masa festiva nu este completa fara bautura potrivita. De aceea, trebuie sa stiti ce sa serviti invitatilor in functie de preparatele culinare pe care le-ati pregatit.
VINURI
Vin rosu
Sunca sau jambonul de porc, unele dintre preparatele traditionale de pe lista de Craciun, pot fi servite la aperitiv alaturi de un pahar de Merlot sau Pinot Noir, datorita gustului putin sarat de carne, chiar picant daca reteta o cere. Din acelasi motiv, vinul rosu este recomandat si pentru platourile cu branzeturi (Cheddar, Brie sau Camembert). Un pahar de Pinot Noir poate fi un real succes si langa o friptura de miel sau orice alt preparat pe baza de carne de miel. Daca vei servi preparate din gasca, rata, curcan, ori pe baza de carne de pui, vinul rosu este alegerea ideala. In plus, pentru ca superstitiosii spun ca este bine sa consumam peste in noaptea de Revelion, nu uita sa oferi alaturi un pahar de vin rosu. Nu uita ca vinul rosu trebuie pastrat la 15-18 grade Celsius, iar daca vei servi un vin vechi si gustos, lasa-l sa fie vedeta meniului si nu-l eclipsa cu preparate sofisticate.
Vin rose
Un pahar de vin rose poate insoti preparatele vegetariene sau orice tip de salata servita intre felurile principale ori ca aperitiv.
Vin alb
Pentru un meniu care include scoici cu usturoi sau mai putin sofisticatele chiftelute, cu siguranta nu vei da gres daca servesti un pahar de Sauvugnon Blanc. Un pahar de vin alb sec poate fi perfect pentru o masa de sarbatori bogata in peste sau fructe de mare, fie ca vorbim de aperitive sau fel principal.
SAMPANIA
Cum din ratiuni financiare sampania este de cele mai multe ori inlocuita de un vin spumant, trebuie sa stiti ca miezul noptii nu este singurul moment in care va puteti bucura de gustul acidulat al acestei bauturi. Vinul spumant este recomandat alaturi de preparate din carne de pui sau peste si merge la fel de bine cu un aperitiv cu sunca de Parma.
BERE
O bautura mai putin pretentioasa si nu foarte populara pentru mesele festive, berea poate constitui o exceptie in cazul in care atmosfera este informala si organizati o petrecere intre prieteni, eventual cu o masa stil bufet. Gustul amarui-carbogazos si cu un nivel mai scazut de alcool decat in cazul vinului fac din bere o alegere care poate necesita o potrivire cu mancarea servita. De pilda, o bere Pilsner merge de minune cu salata sau orez si fructe de mare, in timp ce un preparat culinar care solicita papilele gustative la extreme, fie ca este vorba de dulce sau picant, necesita o bere cu gust racoritor.
WHISKY
In general, este mai greu sa asociezi un pahar de whisky cu un fel de mancare, aceasta fiind mai degraba o bautura servita inainte de masa, ca aperitiv, insa poti apela la un truc pentru a-l face potrivit. Unele sortimente pot necesita un amestec de whisky cu apa pentru a fi servite in timpul mesei. Preparatele culinare pentru acest tip de bautura sunt din cele mai diverse. Carnea de miel sau de porc pot fi variante de luat in seama, dar mult mai bine se bea cu o friptura de ren sau de caprioara. Deserturile pe baza de ciocolata sunt si ele un succes in aceasta combinatie.
CIDRU
Chiar daca este de preferat sa fie folosit la sosuri, poate reprezenta si o bautura care insoteste de minune un preparat precum friptura de porc cu sos de mere sau un aperitiv cu branzeturi. Un desert de tipul prajiturilor cu mere sau piersici ori turta dulce pot fi deosebit de gustoase in compania unui pahar de cidru spre sfarsitul petrecerii.
SUC DE FRUCTE
Chiar daca de cele mai multe ori ne lasam influentati de simpla preferinta, sucul de fructe poate fi mai mult sau mai putin potrivit cu tipul de preparat servit alaturi. Pentru copii, cei care conduc sau care pur si simplu nu beau alcool, un suc de mere, piersici, mango sau pere poate inlocui situatiile in care ar fi fost recomandat un Chardonnay. Limonada substituie un pahar de Sauvignon Blanc, in timp ce sucul de struguri albi poate fi un bun inlocuitor al unui Riesling. Vinurile rose pot deveni si ele o combinatie de suc de merisor, capsuni si pepene, iar sucul de rodie este aproape asemenator cu gustul unui vin Pinot Noir. Nu in ultimul rand, cine ar fi crezut ca sampania poate fi inlocuita de un suc de mere carbogazos sau ca un suc de prune poate lua locul unui Merlot?
Asadar, servirea bauturilor trebuie sa urmeze o eticheta de potrivire a gusturilor cu preparatele gastronomice. Tineti minte, consumati alcoolul cu moderatie, excesul la mesele de sarbatori pot sa va strice toata buna dispozitie!
Comentariu