
Pe lângă faptul că este aromat și are o savoare deosebită, ananasul este o sursă bogată în nutrienți, are un conținut redus caloric și aduce numeroase beneficii organismului. Ananasul este recomandat celor care țin o dietă low-carb, deoarece conținutul său redus de carbohidrați și caloriile puține îl fac ideal pentru cei ce vor să aibă o formă fizică de invidiat.
Ananasul este bogat în fibre și apă și este ușor de digerat, și poate fi consumat în orice perioadă a anului, fie proaspăt, fie sub formă de conservă. Substanța minune conținută de ananas se numește bromelaina și ajută împotriva durerilor musculare și a inflamării articulațiilor și de asemenea contribuie la digestie și susține sistemul imunitar. Tot ananasul este un diuretic extraordinar de bun și previne depunerea grăsimilor nesănătoase în organism, astfel încât este un aliat de încredere al celor ce își doresc o dietă echilibrată.
O ceașcă de ananas conține 70 mg de vitamina C și 95 mg de vitamina A, acoperind doza zilnică recomandată de vit. C și 20% din doza zilnică recomandată de vit. A. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă, ce atacă radicalii liberi și protejează celulele de aceștia. Radicalii liberi conduc la apariția bolilor cardiovasculare pe fond de diabet, cauzează astm și deteriorează țesuturile colonului. Ananasul este, de asemenea, bogat în complexul de vitamine B, ce ajută împotriva anxietății și depresiei precum și oboselii, contribuie la îmbunătățirea condiției celor cu boli de inimă și diminuează simptomele sindromului premenstrual precum și problemele dermatologice.
O altă substanță minune conținută de ananas este betacarotenul, substanță ce reduce riscul afecțiunilor oculare, cum ar fi degenerescența maculară a retinei, afecțiune ce deteriorează abilitatea de a citi sau de a recunoaște chipurile umane.
Ananasul conține o mulțime de enzime importante pentru producerea energiei, atât de necesară în corpul uman, precum și antioxidanți esențiali pentru sistemul imunitar. Acest fruct este ideal consumat dimineața, pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali, dar nu și persoanelor cu afecțiuni gastrice, deoarece fructele acide nu sunt recomandate a fi consumate pe stomacul gol.
Ananasul este un aliment protector și tonic hepatic, și este indicat în perioadele în care suprasolicităm ficatul, pentru că stimulează secreția vezicii biliare și pentru că ajută la metabolismul grăsimilor și al colesterolului.
Cuprul conținut de ananas contribuie la creșterea producției de hemoglobină și ajută la cicatrizarea rănilor, iar carența de cupru cauzează anemie, disfuncții ale glandei tiroide și osteoporoză.
Ananasul conține, alături de crustacee, carnea de vită și ciuperci, cupru, iar o ceașcă din acest fruct acoperă 20% din necesarul zilnic. Tot într-o ceașcă de ananas găsim 1,55 mg mangan, ce ajută oasele și țesutul conjunctiv să se dezvolte armonios, iar medicii recomandă femeilor o doză de 1,9 mg pe zi, iar bărbaților 2,2 mg de mangan zilnic.
Adaugă comentariu