Home » Beneficiile hreanului in alimentatie

Beneficiile hreanului in alimentatie

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© HandmadePictures – Fotolia.com
Iata cum o alta planta aparent banala aduce cu sine o multime de beneficii pentru sanatate.
hrean_fotolia_68596285_subscription_xxl.jpg_c_handmadepictures_-_fotolia.com_.jpg

Hreanul este o plantă perenă, cu frunze mari și cu flori albe, cu rădăcină alb-gălbuie, puternic aromată, folosită drept condiment în bucătărie, dar cu multiple întrebuințări în medicina naturistă. Rădăcina are proprietăți antiinflamatoare, antibiotice și afrodisiace și este bogată în vitamine. 

 

Beneficiil hreanului 

 

Hreanul este originar din partea de vest a Asiei și sud-est a Europei și este folosită de secole în toată Europa, ca plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate. Rădăcina de hrean este folosită atât în condimentarea mâncărurilor cât și în pregătirea murăturilor și în industria conservelor. Rădăcina de hrean  îi ajută acum câteva secole pe marinari să prevină scorbutul, prin conținutul ridicat de vitamina C. 

 

Rădăcina de hrean conține vitaminele A, C, B1 și B2, minerale de potasiu, fier, calciu și magneziu, acid clorhidric și acid carbonic și aspargina. Mirosul înțepător al rădăcinii de hrean se datorează sulfurii de alil, substanță care dă același gust picant usturoiului și cepei, și care prin răzuire creează substanța numită mirosina, cu proprietăți iritante. 

 

În compoziția hreanului există și un ulei esențial, ulei care este bogat în compuși cu sulf, ce au miros dulce și se găsesc doar în plantele din familia muștarului iar aceștia pot irita pielea, provoca bășici și arsuri. 

 

Hreanul are un efect stimulant asupra sistemului digestiv, accelerează tranzitul intestinal prin efectul laxativ sau purgativ, asupra căilor respiratorii exterioare acționează ca decongestionant și expectorant și este un bun tonic cardiac. Rădăcina de hrean are de asemenea rol antiparazitar, vermifug și diuretic. 

 

Hreanul a fost folosit de-a lungul timpului ca leac în pneumonii, gripă, astm, bronșite, hipertensiune arterială, tulburări de digestie, nevralgii și afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Stimulând transpirația, hreanul este de folos și în stări febrile, deoarece ajută la reducerea temperaturii corpului. 

 

Substanțele conținute de hrean sunt anticoagulante, ajută la reglarea tensiunii arteriale, stimulează circulația în zonele periferice și cresc elasticitatea vaselor de sânge. De obicei extractele din hrean se păstrează sub formă de energizant, tinctură, oțet de hrean, făină, macerat, sirop sau de vin tonic. Ca regulă de administrare, nu se consumă pe stomacul gol niciodată și nu se administrează copiilor. 

 

Din florile de hrean, care sunt mici și albe, se pot prepara ceaiuri ce combat răceală. Rădăcina de hrean poate fi folosită în cataplasme pentru nevralgii și junghiuri, iar pentru afecțiunile cardio vasculare se recomandă o cură de 30 zile, cu rădăcină de hrean rasă și amestecată cu miere ( câte o linguriță înainte de masă, timp de 30 de zile).

 

Rețete cu hrean 

 

Tinctura de hrean se prepară astfel: rădăcinile de hrean rase se pun într-un borcan până se umple o treime, iar restul se completează cu alcool cu tăria de 60 de grade; se macerează 10 zile apoi strecurat, se păstrează într-un loc răcoros. 

 

Pentru a prepara vinul de hrean, se adaugă 20 linguri de hrean ras într-un litru de vin roșu, se lasă la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoară. Acest preparat este recomandat pentru creșterea apetitului, stimularea digestiei și reglarea activității cardiace. De asemenea, pe termen lung este folosit și ca afrodisiac, energizant, tonic sexual. 

 

Sos de hrean

 

Decoctul de hrean se prepară adăugând 10-15 g rădăcină de hrean în 500 ml apă și se lasă la fiert 10 minute, iar acest preparat poate fi băut zilnic (2-3 căni pe zi). În cazul stomatitelor și gingivitelor sau altor afecțiuni bucale, se poate face gargară cu tinctură de hrean (se dizolvă 3-4 picături într-un pahar cu apă), dar pentru o perioadă de minim două săptămâni. 

 

În cosmetică poate fi folosit drept tonic al pielii deoarece menține tinerețea pielii. De asemenea, se poate aplica suc de hrean pe pielea tenului timp de 10 minute, iar mai apoi se spăla cu lapte cald. Pentru descuamarea tenului sau pentru pistrui și pete se curăță fața cu tinctură de hrean, după care se aplică unguent de gălbenele. 

 

Sucul pur de hrean poate irita sistemul digestiv, deci nu este recomanda celor ce suferă de ulcer gastric sau de colon iritabil, gastrită hiperacidă sau alte afecțiuni ale sistemului digestiv. În cazul uzului extern, este nevoie de atenție, pentru a evita iritațiile pielii sensibile. Atenție la contactul cu ochii și la pielea sensibilă!

 

Ouă umplute cu spumă de hrean

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE