
Principiul de aur al dietei ce se desfăşoară în două faze constă în combinarea sănătoasă a alimentelor, fapt care determină scăderea în greutate. Pentru a putea să urmezi corect regimul, trebuie să cunoşti foarte bine clasificarea pe grupe de nutrienti a celor mai cunoscute alimente.
Proteine – sunt de origine animală (carne, peşte, ouă, lactate) sau vegetală (soia, migdale, fasole, cereale integrale, mazăre).
Glucide – sunt de două feluri:
• bune (au indice glicemic scăzut, fiind asimilate mai greu de organism) – majoritatea fructelor şi a legumelor, cereale integrale, orez integral, linte
• rele (au indice glicemic mare, provocând o creştere a glucozei în sânge) – zahăr, paste făinoase, pâine, cartofi, alcool, porumb
Lipide (sau grăsimi) – având origine animală sau vegetală, au fost grupate de Michel Montignac în aceeaşi categorie cu proteinele. Din grupa lipidelor mai fac parte uleiul şi brânzeturile.
Fibre – toate legumele verzi, fructele uscate
Cele mai periculoase (desi gustoase) combinații pentru siluetă sunt:
– carne, produse lactate + fructe, zahăr, miere
– carne, produse lactate + paste făinoase, cartofi, pâine, orez
– eternul şi gustosul sandviş din pâine + unt + proteine (carne)
– proteine şi lipide (carne gătită pe bază de sosuri cu grăsimi, prăjeli, tocături, mezeluri)
– paste făinoase, aluaturi + fructe şi preparate din fructe
Combinaţii de alimente permise:
– carne, produse lactate + legume crude sau fierte în aburi
– pâine integrală, paste făinoase, orez + salată de legume sau legume fierte
Laptele si mierea sunt alimente care nu trebuie combinate cu nici un alt aliment! Fructele se mănâncă, de asemenea, separat, la interval de 1,5-2 ore de masa principală, dar niciodată ca desert. Nu amesteca niciodată fructele acide (citrice, mere, ananas) cu fructele dulci (struguri, banane, prune, cireşe, vişine, caise)!
Exemplu de meniu
Mic dejun:
• cereale integrale cu lapte degresat
• iaurt degresat
• brânză de vaci
• o felie de pâine integrală
• cafea fără zahăr
Prânz:
• Salată asortată sau salată de varză cu morcovi preparată cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie
• Friptură de pui sau vită la grătar cu garnitură de legume fierte
• Peşte la grătar
Cină:
• Supă pasată de legume, fără cartofi
• Salată de crudităţi sau câteva felii de şuncă de pui, fără pâine
Pentru menţinerea greutăţii dobândite, principiile regimului disociat se cer implementate în stilul tău de viaţă.
Adaugă comentariu