Home » Blog » Beneficiile rodiilor pentru sanatate si frumusete
Blog

Beneficiile rodiilor pentru sanatate si frumusete

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Rodiile sunt pline de antioxidanţi, vitamine şi minerale care aduc beneficii majore nu doar sănătăţii, ci şi frumuseţii tale!
beneficiile_rodiilor_pentru_sanatate_si_frumusete.jpg

Deşi la fel de „bătrână” precum strugurii sau măslinele, cultivată încă de pe vremea grecilor antici, rodia este un fruct mai puţin popular la noi.

Poate din cauza că este greu de curăţat… dar asta nu va mai fi o problemă dacă înveţi acest truc pentru curăţarea rapida a rodiilor.

E drept că e mult mai comod să speli un măr şi să muşti din el decât să pierzi câteva minute cu extragerea bobiţelor de rodie din „carapace”, dar merită efortul dacă te gândeşti cu câte beneficii vine la pachet acest fruct dulce-acrişor, originar din Orientul Mijlociu.

Beneficiile rodiei pentru sănătate

Considerat un adevărat fruct-minune, rodia are proprietăţi vindecătoare pentru toată lumea. Pe bărbaţi îi ţine la adăpost de cancerul de prostată şi impotenţă, pe femei le ajută să prevină cancerul de sân. În plus, rodiile contribuie la tratarea şi prevenirea multor alte afecţiuni, deoarece:


Sunt bogate în antioxidanţi.
Ceea ce înseamnă că te protejează de acţiunea radicalilor liberi, care afectează diferite organe ale corpului şi determină, în timp, apariţia unor probleme grave de sănătate precum cancer şi boli autoimune.

Radicalii liberi sunt molecule instabile toxice care se formează din cauza stresului şi a poluării din mediul înconjurător sau chiar şi natural, în urma desfăşurării proceselor biologice obişnuite din organism. Iar principalii duşmani ai radicalilor liberi sunt antioxidanţii, care se găsesc în rodie în cantităţi de trei ori mai mari decât în vinul roşu sau ceaiul verde.

 

De ce trebuie sa mănânci rodii în sezonul friguros

Sunt o sursă bună de potasiu, acid folic, fibre, vitaminele C, A, E şi B. Mai exact, o singură rodie îţi sigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C, acid folic, vitaminele A şi E. Prin urmare, consumul constant de rodii este o metodă excelentă pentru a reduce nivelul colesterolului, a preveni bolile cardiovasculare şi a-ţi păstra imunitatea în cea mai bună formă.


Au efect antiinflamator.
Prin urmare, tratează durerile reumatice şi pe cele ale articulaţiilor.


Conţin agenţi naturali de subţiere a sângelui.
Ceea ce înseamnă că menţin o bună circulaţie a sângelui şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.


Previn şi tratează boala Alzheimer.
Rodiile conţin punicalagin, un ingredient care previne inflamaţiile ce distrug celulele cerebrale.


Protejează creierul fătului.
Sucul de rodie consumat de viitoarele mămici protejează creierul micuţilor de afecţiunile care pot apărea din cauza proastei oxigenări sau circulaţii sangvine.

Salată iceberg cu rodie

Beneficiile rodiei pentru frumuseţe


Întârzie apariţia ridurilor.
Antioxidanţii mai sus-amintiţi luptă cu radicalii liberi care apar în urma acţiunii soarelui şi a factorilor de mediu; prin urmare, vei avea mai puţine riduri şi pete pigmentare. În plus, uleiul din boabele de rodie ajută la fortificarea epidermei, ceea ce reduce şi previne ridurile, iar antocianidinele, acidul elagic şi punicalaginul din rodie contribuie la reînnoirea celulelor şi întârzie apariţia ridurilor.


Contribuie la reînnoirea celulară.
Antioxidanţii şi uleiul din rodie ajută la întărirea epidermei (stratul exterior al pielii), repară derma (stratul mijlociu al pielii) şi stimulează producerea naturală de antioxidanţi de către organism.


Stimulează producţia de colagen.
Colagenul este responsabil pentru menţinerea pielii fermă, fină şi tonifiată. Compuşii din rodie nu numai că inhibă enzimele care distrug colagenul, ci şi prelungesc viaţa celulelor fibroblast, care produc colagenul şi elastina.


Ţin coşurile la distanţă.
Vitamina C din rodie reglează producţia de sebum, substanţa uleioasă secretată de piele care este responsabilă pentru apariţia coşurilor.


Protejează pielea de efectele nocive ale soarelui.
Antioxidanţii şi acidul elagic protejează pielea de efectele nocive pe care soarele le are asupra pielii, de la arsuri solare şi pete pigmentare, până la riduri şi cancer de piele.

Cele mai bune surse de antioxidanţi


Reduc inflamaţiile.
Inflamaţiile fac ravagii la nivelul pielii şi duc la îmbătrânire prematură. Din fericire, rodiile conţin compuşi cu puternice proprietăţi anti-inflamatoare, precum antioxidanţii polifenolici. În plus, uleiul din boabe de rodie este recomandat pentru vindecarea tăieturilor fără a lăsa cicatrice în urmă.


Hidratează pielea în profunzime.
Uleiul din seminţe de rodie este ultra-hidratant, fiind bogat în acid punicic, un acid gras omega-5 care păstrează umiditatea în piele, şi în vitamina C care reduce aspectul aspru al pielii şi regenerează epiderma. De asemenea, sucul de rodie este foarte eficient în revigorarea pielii uscate (mai eficient decât ceaiul verde).

Efecte adverse ale consumului de rodie

În general, consumul raţional de rodii nu prezintă riscuri. Desigur că dacă exagerezi, rişti să te confrunţi cu probleme precum iritaţii ale membranei mucoase a stomacului, vertij, crampe musculare, diaree, vomă, deteriorarea smalţului dentar şi chiar a vederii.

Rodiile şi sucul de rodii nu sunt riscante pentru femeile însărcinate sau care alăptează, dar extractele de rodie ar trebui evitate în aceste perioade. De asemenea, rodiile sunt contraindicate persoanelor care au în general alergii la plante şi celor care iau medicamente pentru tensiunea arterială.

Tort de  legume cu rodii

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE