Home » Deserturi & băuturi » Bienenstich (Bee Sting Cake)
Deserturi & băuturi

Bienenstich (Bee Sting Cake)

Bienenstich

Bienenstich este o rețetă preluată din Banat, unde bunicii șvabi au adus cu ei rețete nemțești.

Prăjitura este numită și Bee Sting (înțepătura albinei), după o legendă. Aceasta spune că brutarii germani din secolul al XV-lea au aruncat cu stupi de albine în contropitorii dintr-un sat vecin, scăpând astfel de ei. După aceea, ei ar fi copt o versiune a acestui tort pentru a sărbători, oferindu-i acest nume după eforturile lor.

Ingrediente (16 porții)

Pentru blat

  • 2 ouă
  • 50 g zahăr tos
  • 200 ml lapte
  • 80 g unt
  • 1 praf de sare
  • 300-350 g făină
  • ½ plic drojdie uscată

Pentru glazură

  • 100 g migdale feliate
  • 80 g unt
  • 80 g zahăr
  • 3 linguri
  • miere
  • 2 linguri smântână pentru gătit

Pentru cremă

  • 250 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri făină
  • 2-3 linguri unt
  • 1 praf de sare
  • 1 păstaie de vanilie

Încearcă și: Guguluf cu mac și vișine 

Mod de preparare

Faci un aluat moale, pe care îl frămânți puțin și îl lași să crească acoperit.

Pentru glazură, amesteci pe foc ingredientele, mai puțin migdalele. După ce ai omogenizat sosul, adaugi fulgii de migdale.

Așezi aluatul într-o formă de tort, în prealabil unsă cu unt. Întinzi deasupra sosul călduț de migdale și coci tarta la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute, până când capătă o crustă maronie.

Încălzești laptele împreună cu semințele din păstaia de vanilie. Când a ajuns la temperatura de fierbere, stingi focul și lași laptele să se răcească acoperit.

Amesteci la bain-marie gălbenușurile cu zahărul și sarea. Torni treptat laptele strecurat și fierbi crema amestecând încontinuu, până se îngroașă.

Freci spumă untul și adaugi crema răcită, lingură cu lingură.

După ce s-a răcit blatul, îl tai în 2 și îl umpli cu cremă. Păstrezi prăjitura la rece.

Poftă bună!

Încearcă și: Tartă cu cremă de vanilie și zmeură

 

Sursă foto: iStock

 

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.