Blog

Cat de bune sunt lactatele degresate

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© olyina – Fotolia.com
Afla cat de bune sunt lactatele degresate in alimentatia ta!
lactate_negresate_fotolia_64506531_subscription_xl.jpg_c_olyina_-_fotolia.com_.jpg

Există mai multe motive pentru a lua în considerare limitarea cantităților de lactate din dieta zilnică, de la intoleranța la lactoză, la acnee sau alergii și sensibilitate crescută dar grăsimea saturată nu este unul dintre acestea.

 

De fapt, există foarte multe motive să credem că laptele integral, iaurtul gras, smântâna și brânzeturile foarte grase sunt mult mai bune decât alternativele lor cu un conținut scăzut în grăsime. Iată și argumentele.

 

Motivul #1: Grăsimea saturată nu este dăunătoare sănătății

Noi și strămoșii noștri consumăm grăsimi saturate de aproximativ 2 milioane de ani, însă bolile de inimă și alte condiții pe care le asociem cu grăsimile saturate au devenit o problemă serioasă în ultima sută de ani. De fapt, moda dietelor cu un conținut scăzut în grăsimi a început să ne bombardeze începând cu anii ’70 și nu ne-a îmbunătățit considerabil sănătatea. Ba mai mult, rata bolilor de cord și a obezității a crescut începând cu 1990, chiar dacă am început să reducem consumul de grăsimi și să-l substituim cu un consum crescut de carbohidrați. Convingerea că grăsimile saturate sunt nesănătoase începe să dispară încet, însă mult prea târziu.

 

Motivul #2:  Produsele lactate dietetice sau degresate au un conținut crescut de cazeină

Cazeina este o proteină lactată adezivă care este foarte dificil de digerat de către oamenii adulți. Proteinele lactice sunt destinate hrănirii și bunei dezvoltări a nou-născuților. Pentru aceștia, cazeina este foarte ușor de digerat datorită unei enzime specifice (renină), creată special în perioada de alăptare. Adulții nu produc renină și din acest motiv produsele lactate pot provoca diverse tulburări digestive precum constipația.

 

Motivul #3:  Produsele lactate dietetice sau degresate au un conținut crescut de  zer

Proteinele din zer cresc nivelul de insulină din organism la fel de mult precum zahărul brut. Chiar dacă lactoza, glucidul care apare în mod natural în lapte, are un indice glicemic mic astfel încât nu ridică nivelul glicemiei din sânge, proteinele din zer declanșează niveluri foarte ridicate de insulină în organism. Aceste excese bruște de insulină pot destabiliza nivelul glicemiei din sânge și pot produce ușoare dereglări hormonale ce pot produce poftă de carbohidrați, oboseală, schimbări bruște de comportament și obezitate.

 

Motivul #4:  Produsele lactate cu un conținut ridicat de grăsimi au un conținut scăzut de proteine

Acest lucru înseamnă că oamenii care au o sensibilitate crescută față de proteinele lactice, pot tolera aceste produse mult mai bine. Oamenii care au în general probleme cu lactatele, reacționează ori la lactoză ori la proteinele din lapte și nu la grăsimile din lapte. Din acest motiv, foarte mulți oameni care au o sensibilitate față de lactate pot consuma unt și smântână grasă, deoarece au un conținut foarte scăzut de proteine.

 

Motivul #5:   Produsele lactate cu un conținut ridicat de grăsimi au un gust mai bun

Grăsimea îmbunătățește gustul, digestibilitatea și absorbția hranei. Produsele lactate bogate în grăsimi sunt mult mai satisfăcatoare și au un indice de sațietate mult mai ridicat, ceea ce te determină să mănânci mai puțin în mod natural.

 

Concluzia: Cu cât conținutul de grăsimi este mai scăzut, cu atât este mai ridicat conținutul de proteine

Rețineți că indiferent de ce fel de produse lactate consumați, este foarte important să alegeți variante fără adaos de zaharuri, deoarece zahărul și carbohidrații rafinați cresc nivelul glicemiei și îți pun sănătatea în pericol. Orice ai face încearcă să eviți produsele lactate degresate și îndulcite, precum iaurturile cu fructe fără grăsimi sau laptele cu ciocolată fără grăsimi deoarece în esență produc creșteri bruște ale insulinei fără ca noi să ne dăm seama. 

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE