Home » Blog » Brânza dulce, o alegere plină de beneficii
Blog

Brânza dulce, o alegere plină de beneficii

branza dulce

Valoarea nutriţională a brânzei de vaci o recomandă ca aliment ideal pentru sănătate și siluetă!

Unii o consideră înecăcioasă, alţii o evită pe motiv că ar îngreuna digestia sau din cauza conţinutului de grăsimi saturate (deși sunt studii care au demonstrat că nu are efect negativ asupra colesterolului din sânge, cum se presupunea pe vremuri). Însă brânza, indiferent de sortimentul ei, este considerată una dintre cele mai bune surse naturale de grăsimi, iar cea de vaci chiar s-a dovedit un bun protector hepatic. În plus, poți opta pentru sortimentele degresate, care sunt chiar indicate în curele de slăbire sau pentru menținerea siluetei.

Branza dulce: ce beneficii are?

Previne diabetul zaharat

Doar două felii de brânză consumate zilnic scad cu 12% riscul de diabetul zaharat, susţin nutriţioniştii. Bacteriile probiotice din brânza de vaci au o contribuție importantă în acest sens. Brânza de vaci conține doar 4 g de glucide/100 de grame.

Citește și: 5 reţete pentru o imunitate de fier

Este o sursă bună de calciu și vitamina D

200 de grame de brânză de vaci asigură 16% din necesarul de calciu, un mineral esenţial. Dar nu doar calciul este important, ci şi vitamina D din brânza dulce, care ajută la asimilarea lui. Asta nu e tot. Calciul şi vitamina D sunt două substanţe despre care se ştie că scad riscul de cancer mamar, cu care se confruntă mai ales femeile aflate la menopauză.

Conține proteine de calitate

11-15 grame de proteine (în funcție de sortiment) la 100 de grame de brânză înseamnă o cantitate mai mult decât satisfăcătoare. E ştiut că brânza de vaci le este foarte indicată celor care, dintr-un motiv ori altul, nu consumă carne (ovo-lacto-vegetarieni), pentru aportul de proteine. Dar nu doar lor, fiindcă aminoacizii esenţiali sunt de folos oricui, în special celor care fac sport și copiilor în creștere.

Știai că…?

O porție de brânză de vaci este o gustare sățioasă, care îți anulează pofta de mâncare pentru câteva ore bune. Dacă brânza de vaci grasă are cam 150 cal/100 g, cea slabă are numai 100. Poți adăuga în ea felii de banană, fructe din compot, semințe sau puțină miere.

 

articol preluat din revista Sănătatea de azi nr. 4/2020

Revista Sănătatea de azi poate fi citită și în format electronic, prin intermediul platformei Magzter. Opțiuni: abonament anual sau ediții singulare (inclusiv ediții vechi).

text: Olga Sveduneac

sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.