Home » Blog » Bucataria araba, varietatea influentelor culinare
Blog

Bucataria araba, varietatea influentelor culinare

Text
Alexandra Badita
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
In Orientul Mijlociu, mancarea joaca un rol important in societate si cultura, precum si in traditiile religioase. Ospitalitatea arabilor este reflectata printr-o invitatie la masa.
bucataria_araba.jpg

Bucataria araba aduna laolalta specificul mediteranean, al Orientului Mijlociu si cel indian, cu usoare influente si din bucatariile europene. Majoritatea felurilor de mancare presupun o durata indelungata de preparare. Musulmanii nu consuma carne de porc si alcool, dar aceste produse pot fi totusi gasite pe rafturile magazinelor, intrucat arabii de religie crestina nu au aceste interdictii.

OBICEIURI CULINARE

Lumea araba considera masa drept un moment important al zilei, iar ospitalitatea lor caracteristica ii va face onorati sa te invite la pranz sau cina alaturi de ei. Daca auziti de la un arab “tafathalo” (“va rog sa ma onorati”), inseamna ca tocmai ati fost poftit la masa.

In calitate de musafir, nu trebuie sa aduceti gazdei cadouri, dar florile si ciocolata ar constitui un gest apreciat, la care trebuie neaparat sa se adauge intoarcerea invitatiei la masa. Chiar daca gazdele insista sa gustati din toate preparatele, nu este neaparat necesar sa va umpleti farfuria cu tot ce va este servit. Nu uitati ca atunci cand va ridicati de la masa, sa urati “daymah” sau “amer”, care inseamna “fie ca binecuvantarile sa coboare in casa voastra”.

Ceaiul este preferatul arabilor in materie de bauturi calde, la fel ca si cafeaua. Acesta este servit in fiecare dimineata, la micul dejun si uneori chiar dupa masa.

De sarbatori, atat musulmanii, cat si crestinii pregatesc mancaruri traditionale. Si ocaziile speciale, precum botezuri sau nunti, sunt marcate prin mese bogate si pline de bucate alese.

INGREDIENTELE PREFERATE

Mirodeniile sunt esenta bucatariei arabe, de la scortisoara si cuisoare, pana la piper negru, sofran, chimen, nucsoara sau seminte de anason.

Painea este prezenta la fiecare masa, fie simpla, fie in salate sau alte preparate. Regulile nescrise ale lumii arabe spun ca daca cineva observa pe strada o bucata de paine, trebuie sa o ridice si sa o puna intr-un loc unde nu poate fi calcata de nimeni.

Iaurtul din lapte de oaie, capra sau vaca este folosit drept condiment sau pur si simplu pentru a fi baut dupa ce a fost diluat cu apa.

Cand vine vorba de carne, preferata este cea de miel, urmata de carnea de vitel. Cea mai delicioasa specialitate cu care musafirii unei case pot fi ospatati este miel umplut cu orez picant. Beduinii consuma si carne de camila sau de oaie. Orezul este de altfel o garnitura potrivita pentru aproape orice fel de mancare, asa ca este regasit adeseori in mesele zilnice ale arabilor.

In materie de legume si fructe, gama este destul de variata. Arabii consuma frecvent rodii, lamai, mere, mango, smochine si fistic. Conopida, dovleceii, spanacul sau mazarea sunt legumele gatite sau folosite cel mai des in salate.

MANCARURI SPECIFICE

In Egipt, un fel de mancare popular este Kushari, un amestec de linte cu paste alaturi de un sos condimentat si, desigur, Falafel pentru vegetarieni, un fel de chiftea preparata din fasole uscata.

Arta culinara in Iraq este recunoscuta drept sofisticata si variata. Pe lista preparatelor traditionale stau mai multe timpuri de Kibbeh, gatite din faina si carne tocata. La ocaziile speciale, cand se da un adevarat festin culinar, se pregateste Quzi, care consta intr-un miel intreg cu diverse umpluturi, care odata ce este adus pe tava, impresioneaza toti mesenii.

Bucataria libaneza este faimoasa pentru aperitivele sale denumite „mazzah”, dar si pentru folosirea frecventa a fructelor, legumelor si a uleiului de masline pentru prepararea bucatelor. Tabouleh este o salata facuta din patrunjel tocat si rosii, iar impreuna cu humusul preparat din seminte de susan si naut au capatat o faima internationala pentru toti pasionatii de gastronomie.

Cuscusul este mancarea traditionala marocana, facut din gris, sare si apa si servit cu napi, cartofi si carne de pui, iar desertul adorat de gurmanzi la nivel mondial, baclavaua, este specific Siriei, desi a fost revendicat adeseori de turci. Cafeaua Mocha isi are originile in Yemen, purtand numele portului unde acoseteaza navele ce aduc cea mai buna cafea.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.