Home » Interviuri » Bucătăria asiatică cu Chef Cătălin Petrescu
Interviuri

Bucătăria asiatică cu Chef Cătălin Petrescu

Pentru că influențele bucătăriei asiatice încep sa capete din ce in ce mai mult interes în meniurile restaurantelor din România, l-am invitat pe Chef Cătălin Petrescu să ne povestească puțin despre preparatele cu impact din bucătăria pe care o coordonează.

Ne bucurăm că Chef Cătălin a acceptat invitația noastră și îi mulțumim că a reușit să ne transmită încă de la începutul interviului pasiunea pentru aromele și combinațiile minunate ce au loc într-o astfel bucătărie.

IMG_7654

Povestiți-ne mai multe despre experiența personală și de unde pasiunea pentru bucătăria asiatică.

Chef Cătălin Petrescu: Totul a început in 1996 când am urmat cursurile primei școli de calificare în bucătărie, cu practică în cantina fostei facultăți “Ștefan Gheorghiu”.

Nu părea nimic promițător, până când în anul 2005 am luat decizia de a pleca in Norvegia, unde am avut oportunitatea de a lucra într-un restaurant existent în ghidul Michelin.

Aici, întreaga mea percepție legată de bucătărie s-a schimbat și am avut ocazia de a descoperi bucătăria asiatică contemporană. Am lucrat alaturi de un chef ce la momentul respectiv fusese declarat de către revista “Times Magazine” drept cheful anului.

Tot acolo am avut ocazia să lucrez cu diverse ingrediente asiatice destul de rare pe piața Europeană. Si așa s-a născut pasiunea mea pentru bucătăria asiatica.

Care este cea mai frumoasă amintire culinară din Norvegia?

Chef Cătălin Petrescu:  Amintiri culinare din Norvegia ar fi multe de menționat. Prima la care mă pot gândi acum este momentul în care am mancat creveți vii. Au fost extraordinar de dulci și proaspeți.

Bucătăria asiatică este cu siguranță o alegere sănătoasă, datorită combinațiilor de legume, pește și condimente folosite. Care sunt cele mai utilizate metode de gătit ale acestor alimente?

Chef Cătălin Petrescu: Încercam de fiecare dată ca alimentele să fie cât mai puțin procesate termic pentru a-și păstra proprietățile naturale. Utilizăm de cele mai multe ori plita și wokul .

Din acest motiv bucătăria asiatică este o alegere sănătoasă.

Care este instrumentul esențial din bucătăria asiatică și de ce?

Chef Cătălin Petrescu:  Pot spune care sunt cele mai frecvente metode utilizate în bucătăria noastră de la restaurantul “Nuba”:

  • vestitul grătar japonez “Robata” unde gătim atât carnea cât și legumele
  • aragazul “Wok” și
  • plita “Teppanyaki”

Fără aceste utilaje nu am putea funcționa.

Ne puteți dezvălui 3 preparate de top din bucătăria pe care o coordonați în prezent?

Chef Cătălin Petrescu:  Printre top sales în momentul de față avem “Beef Donburi”- un mușchi de vită de origine din Uruguay, pe un pat de orez și o tocană fină de ciuperci shitake proapete și pak choi.

Nuba 2 FB-0034

Supa Tom Kha Gai”- o supă fină thailandeza cu lapte de cocos și pui.

Datorită faptului că suntem un restaurant cu specific Asiatic contemporan cu influențe peruane, pe locul trei aș merge pe varietatea de “Mini tacos cu vita Wagyu” și “Mini tacos cu spicy fish

Care sunt cele mai comune ingrediente în bucătăria asiatică?

Chef Cătălin Petrescu:  Binecunoscutul sos soia pe care îl folosim destul de des ca înlocuitor pentru sare, pasta miso- cu o aromă inconfundabilă folosita foarte des în bucătăria asiatică, inclusiv în prepararea deserturilor, sosul mirin- un sache dulce folosit la gătit, pudra de ceai verde matcha- cunoscută pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și proprietățile de creștere a sistemului imunitar și lista ar putea continua.

Cel mai sofisticat preparat din bucătăria de la Nuba?

Chef Cătălin Petrescu: După cum am menționat anterior meniul “Nuba”este unul cu specific Asiatic contemporan, influențe peruane.

Din punctul meu de vedere toate preparatele sunt sofisticate, însă dacă ar trebui sa aleg doar unul probabil ca aș spune “Chilean Sea Bass with Coconut Milk Risotto”- un pește deosebit cu un risotto reinterpretat cu lapte de cocos și o infuzie de kafir limes.

Nuba 2 FB-0002

Sfaturi pentru alegerea meniului la prima vizită într-un restaurant cu influențe asiatice. Ce preparat reprezentativ ar trebui să aleagă o persoană pentru a se îndrăgosti de gastronomia asiatică?

Chef Cătălin Petrescu:  Recomand întotdeauna într-un restaurant nou, cererea sfatului ospătarului sau chiar a bucătarului pentru o mai bună înțelegere a meniului.

 

Autor: Daniela Niculi

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE