1. Curăță cartofii de coajă, taie-i felii subțiri, pune feliile în apă sărată și fierbe 3-4 minute. Scoate și lasă să se zvânte.
2. Curăță ceapa, taie mărunt și călește în ulei încins. Adaugă feliile de cartof fierte, amestecă cu grijă și dă de pe foc.
3. Amestecă smântâna cu brânză rasă, sare, piper și nucșoară.
4. Unge o tavă de copt cu unt și tapetează cu făină.
5. Așază un strat de circa 2 cm de felii de cartof și acoperă cu felii de șuncă. Toarnă din amestecul de smântână, apoi alt strat de cartofi și iar unul de șuncă. Acoperă cu smântâna rămasă.
6. Introdu la cuptorul preîncălzit la 150 °C și coace până capătă o crustă arămie. Taie cu un cuțit ascuțit și servește budinca de cartofi cu sunca lângă o salată de legume proaspete.
Credit foto si text: Photoland/Profimedia
Știai? Cartoful se află în fruntea preferințelor culinare în Irlanda, unde nu există cină fără această legumă, iar de ziua națională – Sf Patrick – irlandezii sărbătoresc prin preparate pe bază de cartof.
700 g cartofi
300 g șuncă presată (sau bacon)
100 g brânză Edam rasă (sau altă brânză tare)
1 ceapă
150 ml smântână
2 linguri ulei
Nucșoară rasă
Piper măcinat
Ulei, sare
Făină (pentru tapetat tava)
Adaugă comentariu